Thursday, October 5, 2017

Pharmafiesta 2017

Assalamualaikum, selamat malam

Haiii, bertemu lagi kita di ruangan blog malam ini. Haha, macam mimpi kan aku kembali menulis lagi :P Moga tahap kerajinan nak update ni akan selalu datang untuk aku terus menaip walaupun takda orang nak baca sangat pun hahaha. Its okay, untuk tatapan aku di hari tua nanti, gituuu 

So, seperti tajuk di atas, malam ni aku nak berkongsi cerita mengenai program yang aku join semalam di fakulti tercinta aku di UiTM Puncak Alam ni. Secara ringkas, program Pharmafiesta merupakan program tahunan fakulti aku di bawah kelolaan SOPHYS (Society of Pharmacy Students). Istimewanya program kalini adalah sebab ianya merupakan program terakhir untuk kami, para pelajar tahun akhir BPharm UiTM yang akan menamatkan pengajian setahun lagi :') So memorable la this event sebab join dari first year, dari orang belakang takbir sampai jadi supporters, tak pernah miss. Jadi, untuk yang kali terakhirnya ni pun, semestinya lah join jugak haha lepasni dah takda dah nak join Pharmafiesta ni :( 


Pharmafiesta dekat DK500 tercinta
I had fun last night. Sing along to almost all the performances walaupun sepatutnya tema yang diberikan adalah bertemakan patriotik atau semangat kemerdekaan. HAHA. Tak tercapai sangat mungkin objektifnya sebab masa ucapan Pengarah Program, katanya nak terapkan semangat patriotik dalam kalangan pelajar gitu, tapi aku rasa macam dah pergi konsert semalam hehe. Whatever it is, memang sangat seronok dan enjoy dengan semua performances. We can see that we're seriously getting older sebab persembahan junior2 aku semua memang mind blown jugak, memang macam Generasi Y betul lah hehe. Thankyouu buat semua sebab put so much effort to ensure the whole programme run smoothly. *thumbs up*


Persembahan RX13

Biggest congratulations and thankyou too to my batchmates #Rx13FlyHigh for the effort to participate in this final performances. Im so proud with all of them :') Limited time that they had but still they fully utilize it to perform the best. I guess it just the matter of luck. The performances was awesome, simple yet the meaning is still there, for all of us to appreciate the fighters. I feel it so much till my few drops of my tears fall down last night (too emotional i guess haha). Ada satu benda lagi yang buatkan aku rasa bangga dengan barisan artis yang terlibat dalam kalangan batch aku ni ialah diorang punya komitmen. Bayangkan baru minggu lepas pengumuman Pharmafiesta dibuat, Isnin cabut undi dan rangka jalan cerita, hari Rabu malam dah perform. Sungguh la terbaikk. Tahniah korang walaupun kita takdapat JUARA, tapi aku percaya persembahan korang dah menarik minat para penonton semalam :) Dibawah ni aku sertakan beberapa gambar dan sinopsis cerita semalam.


Nenek berkongsi cerita dengan cucuuu

Kampung yang amat harmoni pada ketika ituuu

Tapi diserang dengan tiba2 oleh 'tentera Jepun'

Anak Melayu disarankan untuk pergi berjuang membela negara

Atok pergi berjuang meninggalkan nenek tercinta demi negara

Penantian yang panjang namun hanya jasad yang pulang

Penutup yang sangat menusuk. Mengingati pahlawan yang terkorban dengan membina Tugu Negara
Terimakasih juga kepada penganjur yang merencanakan program semalam serta barisan para juri. Sepanjang 4 tahun ni, aku rasa malam semalam adalah paling ramai jumlah juri yang ada iaitu di kalangan pensyarah serta paling ramai jumlah penonton sampai melimpah2 keluar haha. Harapnya nanti waktu AGM pun gitulah yeeee :P

Penutup semalam adalah sesi bergambar beramai-ramai satu batch. Sedih juga bila tengok balik gambar sebab kami jarang dapat ambik gambar satu batch, almaklumlah ramai sangat sampai tak muat nak guna kamera biasa hahaha gituu. So, rasanya sampai sini dulu aku bercerita, kang panjang2 pun orang malas nak baca, tak gituu hehe. Kepada RX 14, RX 15, dan edisi terbaru Fakulti Farmasi, adik adik RX 16, terimakasih juga untuk semua persembahan semalam. Korang pun awesome macam senior korang *ehem* HAHA. I know we might not know each other yet, but Im sure our path will cross someday in future :)


See you when I see you, Pharmafiesta ! RX13 officially signing out from this one wonderful event :')

Alyaa Ibrahim


Cubaan masukkan semorang sampai ada yang nampak kepala je HAHA. Sayang semorang :')


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, September 24, 2017

Tahun Akhir...

Assalamualaikum dan selamat petang

Alhamdulillah akhirnya setelah hampir 7 bulan menyepikan diri dari dunia blog ini, akhirnya kini aku kembali yey. Ya Allah, rindu tak keruan lah dekat blog ni, tempat aku mencurahkan segala perasaan dari zaman sekolah lagi haha. InshaAllah, moga kembali kalini dengan semangat yang baru nak aktif menaip sekiranya berkesempatan. (tbh, ayat ni aku ulang hampir 10kali tiap kali aku buat entry baru tapi tak pernah nya nak kesampaian sobs)

Apa boleh buat, aku perlu berikan fokus kepada benda yang lebih penting dulu iaitu pelajaran aku. Acece gitu punya skema haha. Sebenarnya sepanjang aku menghilang diri dan tak punya masa nak menaip dekat blog adalah disebabkan oleh kekangan masa dengan jadual aku yang maha sibuk dekat universiti. Serius dia punya sibuk tu sampai satu tahap hari2 nak menangis sebab tak tahan :') Well said, i did survived the two most toughest semester ever yey ! *pat to myself* HAHAHA. Aku dengan rasminya telah berjaya menamatkan tahun 3 Sarjana Muda Farmasi pada 15/8/2017 sejurus keputusan peperiksaan diumumkan. Ya lah, kalau tak lepas subjek kan tak merdeka lagi dari tahun 3, tak gitu hehe. 

One of the highlights on 3rd Year. Submission of our thesis :)
Jujurnya, tahun 3 adalah tahun pengajian yang menguji pelbagai aspek dan sudut. Tapi alhamdulillah, Allah sentiasa ada, mak ayah, adik beradik, kawan-kawan pun, tiap kali rasa mental breakdown tu. Sungguh, nampak mudah tapi kalau tersilap langkah dan cara, boleh berhenti belajar ooo janganlah memain emosi masa tahun 3 ni HAHA.  

Dan sekarang, 24/9/2017, alhamdulillah aku dah pun mulakan pengajian sebagai pelajar Tahun Akhir Sarjana Muda Farmasi. Dan inshaAllah juga, jika dipanjangkan umur dan dipermudahkan segala urusan, tiada aral melintang, aku dan rakan2 bakal menamatkan pengajian pada Julai 2018. Rasa macam nak menangis terharu pulak bila menaip ni sebab perjuangan hampir 7 tahun dalam School of Pharmacy UiTM ni bakal berakhir tak lama lagi haha. Melihat senior2 RX12 yang dah habis belajar haritu, rasa macam inshaAllah aku pun dah tak lama haha. 

Another higlight during 3rd Year: Presentation FYP
Best ke dah final year ni? Haha, so far biasa2 saja. Yang best tu cuma tak banyak sangat dah kelas nak kena pergi macam tahun2 sebelumnya hiks. Jadi, dekat sini kena pandai urus masa supaya tak lagha banyak sangat haha sbb nya walaupun dah tak banyak kelas, tapi sem ni aku ada 2 subjek yang kredit hour nya adalah 4. Allahu. Berat laaa subjek bila dah final year ni. Harap2 tak terbabas teruk sangat demi misi sebelum grad gitu :P

Okaylah, untuk harini rasanya cukup sampai disini saja dulu. Hehe. Almaklumlah baru nak panaskan enjin nak menaip semula. Jadi idea tu kekadang berhenti tiba2 aja. Gitteww. InshaAllah, kalau aku sihat esok lusa, aku update lagi entry baru. (sebab sekarang tengah tak berapa nak sihat tapi ada hati nak menaip jugak). Lepasni pun nak kemaskan blog ni, lama sangat dah tak diubahsuai, banyak yang nak kena buang sebab dah expired haha. Semoga ada sejuta kerajinan buat Alyaa nanti. Amin. Jumpa lagi di lain entry bye !

Alyaa Ibrahim


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, February 7, 2017

Entry Pertama di Tahun 2017

Assalamualaikum dan selamat malam


Alhamdulillah, malam ni Alyaa diberikan sedikit kerajinan untuk menaip entry di sini, di blog kesayangannya setelah sekian lama menghilangkan diri HAHAHA. Rindu betul rasanya nak menaip dekat sini macam tahun mula2 aku aktif dulu. Tapi itulah sekarang ni ada perkara lain yang perlu aku beri perhatian dulu dan terpaksa korbankan sesi luahan perasaan dekat blog ni hehe. InshaAllah bila semua dah selesai dengan tenang, aku cuba slow2 aktif balik coretkan serba sedikit cerita yang berlaku di sekeliling aku.

So, tengok tajuk pun dah macam cliche kan, nampak noob sangat macam tak pernah taip entry HAHAHA. Excuse my title sebab aku tak tahu nak letak tajuk apa dan aku rasa ini yang paling sesuai sebab tujuan taip entry ni pun banyak nak merepek repek saja :P Dan disebabkan sejak masuk tahun 2017 ni aku tak buat entry pembukaan lagi makanyaaa zappp muncullah tajuk yang maha skema ini :')


Dah alang2 aku menaip malam ni, jadinya boleh lah kongsi sikit apa benda yang aku tengah buat sekarang ni sampai macam sibuk bebenar hah hari2 :P Sekarang aku tengah CUTI SEMESTER tapi malangnya aku sekarang ber community attachment makanya terkubur lah perkataan cuti itu dengan sendirinya HAHA. Okeylah, sekurang-kurangnya aku dapat pengalaman baru bila praktikal ni, dapat nampak sudut yang berbeza dari yang aku praktikal dekat hospital 3 tahun lepas tu. 




Jujurnya, memang BANYAKKKK sangat pengalaman dapat sepanjang hampir 3 minggu praktikal di retail pharmacy ataupun bahasa pasarnya kedai farmasi yang jual ubat tu hah. Aku kena praktikal untuk sebulan ( 4minggu), makanya inshaAllah jika tiada aral melintang, Jumaat depan (17 Februari) aku akan tamatkan praktikal aku hehe doakan semoga semuanya dipermudahkan yer ! :) InshaAllah jika ada lebihan masa lepas habis praktikal nanti, aku kongsikan lah serba sedikit tentang pemandangan aku berdasarkan pengalaman selama sebulan di retail pharmacy ni. Sesama doakan aku rajin update :P

Okaylah, aku update sampai sini dulu sebab nak siapkan case study yang masih belum siap2 lagi sampai sekarang HAHA. Tengah ada semangat rajin ni baiklah aku selesaikan sikit2 kan hehe. Terimakasih sudi baca coretan mengarut aku pada harini ni. Jumpa lagi lain entry ! :)

Gambar lama sekarang serabai so malas nak ambik gambar HAHA :P

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011/2012. ALL RIGHT RESERVED BY NURUL ALYAA