Saturday, December 31, 2016

31 Disember 2016

Assalamualaikum, selamat malam.


Tak tahu lah semalam mimpi apa sebab harini tiba tiba rasa nak update satu entry dalam blog. HAHAHA. Okay tak, tipuuu. Sebenarnya aku baru saja habis jawab paper final exam aku petang tadi jadinya sekarang ni aku malas nak mula study lagi. Malam2 kejap lagi aku study hehe nak rehatkan otak kejap lepas berperang tadi. Penat weh nak nak pulak tadi baru first paper dengan rasa gabranya yang takpernah hilang tu haha. Macam mana paper tadi? Haha, usahlah ditanya akan soalan begitu pada aku sebab tak mampu rasa nak jawab dengan ikhlas hati :') Korang mesti pelik kan hari Sabtu pun ada paper nak kena jawab ke? HAHA, selamat datang ke UiTM di hatiku, di mana Ahad pun boleh digunakan untuk pelajar2 ambik exam. Hehe. 

Apa tujuan aku update entry harini? Haha, disebabkan harini adalah 31 Disember 2016 adalah hari terakhir dalam tahun 2016, jadinya aku nak up lah satu entry penutup bagi tahun ni walaupun tahun ni adalah tahun paling sendu aku dengan dunia blogging ni :') InshaAllah moga tahun depan aku lebih rajin ber blogging :P Rindu sebenarnya nak blogging macam dulu, pergi singgah blog orang, hias hias blog, kongsi2 maklumat dalam blog ni macam dulu tapi itulah aku sangatlah kekangan masa tetambah bila dah mula semester baru. Bila cuti pulak, mood kurang nak menaip sebab asyik nak tidur saja haha. 


So, apa pencapaian tahun 2016? Alahai aku sendiri tak pasti apa yang aku dah capai tahun 2016 ni sebab macam tak ada apa yang menarik sangat yang berlaku hahaha. Oh adalah satu, dapat pergi Sabah dengan family tercinta. Memang pengalaman tak dapat dilupakan sebab rasa nak pergi lagi HAHA. Ada lah beberapa lagi tapi simpan sendiri sajalah sebab kalau kongsi macam tak menarik sangat hee. Masuk tahun 2017 ni, masih lagi sebagai seorang pelajar yang masih bertungkus lumus nak habiskan pengajian termasuklah selesaikan FYP nya haha. 

Nak cerita apa lagi? Hahaha makin lama aku tenung laptop makin takdak idea nak update apa sebab fikiran melayang fikir nak study apa lepas ni :P Okeylah, sampai sini dululah kalau rajin lagi nanti lepas habis paper lepas ni aku update entry lagi okayyy. Doakan kejayaan aku dalam exam semester kalini. Terimakasih hehe :)

Dan 

SELAMAT TAHUN BARU 2017 ! 


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, December 13, 2016

Setelah 3 bulan :')

Assalamualaikum, selamat pagi


Alhamdulillah akhirnyaaaaa aku punya kekuatan untuk buka blog tercinta ni setelah sekian lama aku biarkan dia usang di sini. Sejuta kemaafan aku pohon kepada mereka yang tinggalkan komen2 yang tidak berbalas berbulan lamanya. Bukan niat di hati nak abaikan tapi kesibukan yang dialami dengan masa yang tidaklah banyak untuk melalui minggu2 sebagai seorang pelajar ni membuatkan aku terpaksa meletakkan perkara yang paling utama untuk diberi perhatian oleh aku buat masa sekarang ni. 

Sekarang, waktu aku taip entry, jam menunjukkan hampir 3.30 pagi. Aku masih punya banyak kerja dan benda untuk dibaca tapi aku memilih untuk luangkan masa sebentar di sini. Rindu sangat rasa, rindu nak taip luahan perasaan kat sini. Terlalu banyak yang terbuku di hati ni. Tapi dek kerana ketiadaan masa yang panjang buat aku untuk menaip di sini, aku biarkan rasa hati itu terpendam sendirinya di dalam hati dengan harapan ianya akan berlalu pergi tanpa meninggalkan sedikit kesan pun. 

Seperti yang aku pernah bagitau dalam entry yang lepas, aku sekarang dah pun jadi pelajar tahun 3 Sarjana Muda Farmasi di UiTM Puncak Alam. Dengar macam gah kan, tapi azabnya hanya kami pelajar di sini saja yang tahu. HAHAHA. Apa2pun alhamdulillah walaupun tak terbilang perasaan nak putus asa tu tiap kali rasa susah belajar, tapi masih lagi boleh bertahan sampai ke harini. 

Bakal pengubat hati awak :P

Apa yang best jadi pelajar tahun tiga? Tiada apa yang best langsung sepanjang dah hampir 13 minggu semester 5 ni melainkan yalah, dah turun jawatan, dan tak sibuk dengan mesyuarat sana sini. HAHA. Sebab apa tiada yang best? Sebab hang dah mula sibuk namateyyy sampai rasa macam tiada masa untuk diri sendiri, kawan-kawan malah keluarga pun. Masa ni lah hang rasa menyesal sangat tak luangkan waktu dengan keluarga betul2 masa cuti semester. Haha, serius tak tipu perasaan tu. Rasa macam dahsyat sangat bila dah masuk tahun tiga. Minggu 2 kami dah mula sibuk dengan assignment, lab report, draft sana draft sini ibarat bagaikan tiada esok hari hah gituu punyalah nak gambarkan betapa sibuknya kami :P 

Dah letak jawatan yeay!

Hampir setiap minggu bila dah masuk tahun tiga ni, punyalah susah nak rasa nikmatnya ada hujung minggu sebab hujung minggu diisikan dengan kerja2 untuk minggu depan mahupun minggu ke depan lagi dek kerana tangguh kerja sangatlah tidak digalakkan bila dah masuk tahun tiga ni sebab anything can happens bila time hang nak buat kerja hang ataupun masa nak kerja dateline oleh pensyarah contohnya sakit. Memang kita paling tak jangka walaupun kita nampak macam kita sihat saja kan :')

Ku sangkakan panas ke petang rupanya hujan di tengahari

Dalam banyak2 benda yang tak best, adalah satu benda yang best buat aku untuk semester ni. Alhamdulillah, tahap kesihatan aku sangat baik sepanjang waktu aku sibuk2 ni. Terimakasih Ya Allah :') Tak sangka semester ni tak melawat langsung Unit Kesihatan tercinta nun di sana tu hehe. Diuji dengan ujian sangat hebat waktu cuti semester haritu, aku nampaklah hikmahnya sekarang. Memula tu perit bila kena sakit yang dah lama tak singgah tapi patuh dengan doktor cakap dan dengan izinNya, alhamdulillah sampai sekarang aku sihat walau stress macam mana pun aku minggu2 yang lalu. Moga aku terus sihat sampai peperiksaan akhir yang akan menjelang tak lama lagi dan dapat menjawab soalan peperiksaan dengan baik amin.

Tempat favourite bila serabut kerja banyak tak siap!

Wahhh boleh tahan panjang jugak taip kalini. Lepas gian ke apa ni HAHA. Mungkin sebab dah terbiasa taip panjang2 sejak jadi senior kat sini ni hiks. Okey dah, sebelum aku terus merepek tanpa hala tuju, baiklah kiranya aku berhenti sampai sini dulu. Pesanan terakhir dari aku, kalau ada soalan yang penting nak tanya pada aku, boleh terus email aku ke aliyaa93@gmail.com. InshaAllah lagi baik dari komen di sini sebab lepasni dah habis minggu kuliah dan masuk minggu peperiksaan lagi susah aku nak masuk jengah sini, percayalah hehe. Dan kepada mereka yang mengenali aku di luar, silalah tegur dan perkenalkan diri, bolehlah kita berkenal. Jangan risau, aku nampak ja muka garang macam nak telan orang, tapi baik2 saja HAHAHA masuk bakul angkat sendiri dah ni. Okey jumpa lagi di lain entry inshaAllah :) Doakan kejayaan aku untuk semester ni tau, terimakasih :P

In case kalau terjumpa mana2, senyumlah dekat aku HAHAHA


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Saturday, September 3, 2016

September !

Assalamualaikum selamat pagi


Alhamdulillah harini diberikan sedikit kerajinan setelah hampir 2 minggu abaikan blog kesayangan ni, HAHAHA. Sebenarnya aku ada 2, 3 entry yang masih dalam draft tunggu masa untuk dipublishkan sebab tu lama tak ada entry baru dekat sini. Sibuk buat entry yang entah bila nak dipublishkan hehe. Semoga diberikan kerajinan yang terlebih untuk publish kan entry2 tersebut. Amin.

Okey, berbalik kepada tajuk, nampaknya kita sudah pun memasuki bulan ke 9 dalam tahun 2016 ! Wahh, cepatnyaaa masa berlalu, rasa macam baru sangat lagi masuk tahun baru 2016 huu. Alhamdulillah, dalam turun naik kehidupan yang telah direncakan oleh Allah, aku masih lagi di sini, masih berdiri teguh untuk meneruskan hidup di dunia ini. Dan ya, masih lagi bergelar sebagai seorang pelajar di kala kawan-kawan yang lain sedang meraikan kejayaan menghabiskan sarjana muda, ada yang sudah bekerja dan ada juga yang sudah berumah tangga. Tak kurang juga yang telah menyambung lagi pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Mula-mula fikir bila tengok semua orang bergembira, rasa down sekejap, tapi sekejap sajalah sebab sedar kemampuan diri sendiri macam mana, sekarang pun terumbang ambing lagi tak stabil ada hati nak maju lagi dari orang lain eh HAHA, dah mula merepek dah ni hihi.

Ketika di Sabah (belum update entry lagi)
Jadi, apa yang ada dalam bulan September ni? Ya, ya, dan yaaa, dah masuk bulan September ni maknanya habislah sudah cuti beronok-ronok aku selama ni di rumah. Bakal kembali ke Puncak Alam tercinta pada esok pagi. Macam tak percaya cuti dah habis, rasa macam sekejap sangat tau cuti sedih betul huu. Nasib baik lah masuk seminggu ja lepastu cuti raya haji seminggu pulak sekali dengan Hari Malaysia. Jadi taklah rasa terkilan sangat nak balik hah gittu. HAHA. Tunggu lah nanti lepas cuti raya haji tu, dua bulan lebih takkan balik ke Penang ni sebab tiada cuti dah sampai lah bulan November hmm, baiklah saya redha :( 

Trip Sabah 2016 
Aku harap semester baru ni akan bagi sinar baru dalam hidup aku setelah beberapa kali tewas dalam perjuangan, inshaAllah sama2 lah kita doakan semoga semuanya dipermudahkan oleh Allah. Semoga dikurniakan kesihatan yang baik sepanjang 14 minggu kuliah dan 3 minggu peperiksaan, amin. Semoga aku juga akan rajin untuk jenguk-jenguk blog ni walaupun sibuk teramat nanti. Cukuplah sekadar jenguk update entry ringkas supaya tak adalah suram sangat blog aku ni, tak begitu? HAHA.

Oh btw, alhamdulillah aku sekarang dah masuk tahun ketiga. Tahun ketiga tahun di mana kesibukan di alam kampus akan menghantui dirimu sentiasa hah, Semua benda di padatkan dalam satu tahun ini demi nak bagi rehat di tahun akhir nanti, inshaAllah semoga baik-baik saja. 

Okey, sebelum entry ni jadi lebih panjang dan mengarut, lebih baik kiranya aku update sampai di sini dulu, kang panjang-panjang langsung orang taknak baca. Aku pun dah nak kena tidur dan kemas barang lagi haha. Doakan semoga perjalanan aku balik ke Puncak Alam selamat hendaknya, amin :)

Rindu sama kamu Sabah (doakan aku rajin update pasal Sabah hehe)


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, August 23, 2016

Discover Perak : Menara Condong, Teluk Intan, Perak

Assalamualaikum dan selamat malam


Okey, jumpa lagi kita dalam entry harini untuk sambungan daripada entry semalam HAHA. Sekarang ni mood rajin nak update entry jadinya banyaklah entry yang keluar dari aku. Ini belum masuk entry trip Sabah yang aku pergi haritu hehe. Sementara masih bercuti ni, bolehlah aku update walaupun tiada yang sudi membacanya :P

Dipendekkan cerita, lepas kami singgah makan tengahari di Nasi Bamboo Sg Klah, masa tu macam awal lagi nak balik ke Puncak Alam, jadinya kami pun meneruskan perjalanan ke Teluk Intan untuk melihat Menara Condong yang popular tuu hehe. Aku pun excited juga la sebab tak pernah sampai lagi walaupun kampung aku dekat Perak hiks 

Dari Sungkai nak Teluk Intan lebih kurang 1 jam perjalanan, kiranya tak lah jauh sangat nak pergi dah alang2 sampai ke Perak sini kan. Alhamdulillah, perjalanan mudah hendak ke sana, sampai ke tempat tujuan dengan bantuan google maps.

Suka sangat cuaca waktu ni
Yeayyy dah sampai Teluk Intan :)

Menara Condong, Teluk Intan


Tengok balik gambar ni, dekat mana lah condongnya menara ni HAHA 
Selfie depan menara adalah satu keperluan :P
Masa dah nampak Menara Condong ni, punya lah seronok sebab pertama kali tengok depan mata hehe. Bila dah sampai tu, nak kena cari parking untuk letak kereta. Dekat sini, kereta banyak gilaa dan parking penuh, dua kali pusing juga baru dapat itu pun dekat deretan kedai2 sana, kena jalan sikit lah nak sampai depan menara ni. Buat kerja gila sikit masa ni, tak letak kupon parking sebab takdak, nasib baik tak kena saman HAHA.

Dalam Menara Condong

Penat nau kena naik tangga hahaha

Rugi dalam kosong saja sebab nak mudahkan pergerakan lalu lintas para pelancong kan

Sempat lagi bergambar masa penat naik tangga :P
Masuk dalam menara kena bayar tak? Tak perlu pun, cuma perlu tulis nama saja dekat log masuk pelawat. Almaklumlah, jadi pelajar ni kenalah pergi tempat2 yang tak perlukan bayaran masuk hiks. Yang penatnya masuk dalam ni adalah bila kena mendaki tangga HAHA. Iyalah nak tengok bentuk Diamond Bay dari pandangan atas kan. Kebetulan masa pergi ni orang tak lah ramai sangat yang masuk dalam menara ni, jadi dapatlah mendaki tangga slow2 :P

Inilah pemandangan Diamond Bay 
Pintu masuk menara. Sebabkan aku tak ingat mana aku letak gambar aku, jadi pinjam gambar kawan aku ni hehe
Dah selesai godek menara ni, kami singgah solat dulu di masjid berdekatan sebelum bergerak pulang ke Puncak Alam. Perjalanan pulang pun dipermudahkan walaupun kenderaan banyak di jalan raya sebab dah nak malam kan. Selamat sampai dalam pukul 10 malam seingat aku lah, alhamdulillah. Banyak pengalaman dan pengajaran yang dapat sepanjang trip kalini. Semoga berpeluang untuk buat trip lagi dengan mereka ke tempat lain, inshaAllah :) 

Perjalanan pulang
Pendek, ringkas dan padat saja untuk entry kalini, kang panjang2 orang tak sudi nak baca, bukankah begitu? :P Untuk kawan-kawan aku yang baca entry ni, minta halalkan nah aku tayangkan muka hampa dekat blog aku. Nanti ada masa, kita pi jenjalan lagi nah hiks. Sampai sini dulu entry aku kalini, jumpa lagi untuk entry yang seterusnya, babai ! ^_^ 

Nah gambar aku bersama kawan2 untuk trip Discover Perak kalini. Muah ciked :')

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Discover Perak : Felda Residence Hot Spring, Sungkai, Perak

Assalamualaikum, selamat pagi

Alhamdulillah, sekali lagi seorang Alyaa diberikan kerajinan untuk update entry mengenai aktiviti- aktiviti lepas yang dilakukan olehnya. HAHA. Ok, ayuh kita mulakan. Nampak tajuk macam English habis kan, tapi maaflah dek kerana diriku anak Melayu tulen, haruslah ditaip entry nya di dalam Bahasa Melayu, tak gituu :P

Sebenarnya, aku pergi Hot Spring Sungkai ni tahun lepas dalam bulan Oktober gitu (terimakasih Instagram bantu aku recall balik benda ni hehe), kiranya hampir2 setahun jugak lah kan haha rasa macam baru saja pergi sana. Tapi tidak mengapa rasanya ingatan aku masih lagi kuat untuk hasilkan satu entry ni dan juga dibantu oleh google hiks.

Nak ikutkan, nak pergi sini taklah dirancang sangat pun cumanya kawan2 aku asyik ajak nak pergi dah lama, kata mereka teringin nak pergi jenjalan waktu tengah2 sem tu, teringin nak pergi sini. Masa propose dekat aku nak pergi tempat ni aku macam blur sebab tak pernah dengar pun HAHA, tapi aku percaya tempat yang mereka pilih setakat ni tak pernah mengecewakan aku, jadinya aku pun setuju sajalah. Nak tunggu aku setuju pun macam krik krik juga sebab aku fikir panjang sikit nak kena drive dari Puncak Alam ke Sungkai, Perak ni dalam 3 jam macam tu. Ya, aku memang jadi driver bila datang bab2 nak bawa berjalan ni HAHA sebab tu apa2 kena tunggu aku kata ya atau tidak :P Tak kisah pun janji sama2 naik, sama2 bayar tak gituu bukan hehe.

Kami bertolak awal pagi jugak dalam pukul 7 lebih macam tu dari Puncak Alam sebab nak cuba sampai awal dekat sini supaya ada masa nak mandi2 manjakan diri apa semua kan. Alhamdulillah, perjalanan lancar saja cumanya tak bawa laju sangat sebab area2 Perak ni bahaya sikit AES ada di mana- mana saja huu. 

Bertolak awal pagi, kereta masih tak banyak di jalan raya :)

Waktu ni Malaysia baru lepas kena jerebu teruk, alhamdulillah macam trip kami kalini cuaca cerah dan baik sangat

Sebab tempat ni dekat felda jadi inilah pemandangan kiri dan kanan, nak masuk ke dalam boleh tahan jelah jauhnya tu

Seronok sangat dapat jumpa matahari masa ni dengan awan nya yang cantik :") 
Kena dengan nama tempat ni iaitu Felda Residence Hot Spring,  jadinya untuk laluan masuk ke tempat ni memanglah kena lalu kawasan felda terlebih dahulu. Tapi best tau sebab kiri kanan pemandangan hijau ja ada juga kawasan yang cantik sepanjang perjalanan masuk ke tempat ni. Taklah jemu mata memandang masa memandu tu. Oh sebelum tu, dari Puncak Alam, kita akan susur keluar tol Sungkai setelah hampir 3 jam perjalanan (tambah tolak lebih kurang), kemudian jika tidak silap ingatan aku ni, ambik ke kiri kemudian terus sebelum jumpa satu simpang kecil di sebelah kiri kita tidak jauh dari susur keluar tol tadi, kemudian jumpalah jalan yang macam dalam gambar atas ni. Lebih kurang 9km dari tempat kita masuk mula2 tadi sebelum tiba di destinasi.

Masa kami tiba, dah ada pengunjung lain sama tapi masih belum ramai orang, parking kereta pun mudah saja. Sekejap saja tunggu untuk beli tiketnya walaupun dari jauh nampak macam ramai sangat yang beraturnya haha. Kawan aku yang pergi beli tiketnya sementara aku settlekan urusan kereta dengan barang2 yang kami bawa. Sebelum masuk ke dalam, kita kena pakai tiket masuk di tangan sebagai pass masuk bila di dalam sana nanti.

Inilah yang aku cakap tadi, kena pakai 'gelang' tiket
Lepas dah pakai gelang, dah lepas check bag semua dekat kaunter, kita kena tunggu train a.k.a tram ataupun lebih kurang macam buggy lah yang digunakan dekat tempat orang main golf tu cumanya ni versi panjang, aku panggil benda ni train ja HAHA. Sebab apa kena tunggu benda ni? Sebab nak masuk dekat kawasan hot springs ni dalam sikit daripada tempat beli tiket (kereta parking di bahagian luar dekat kaunter tiket), lebih kurang 5 minit berjalan kaki, tapi bila naik benda ni sekejap jelah dah sampai hehe. Dah alang2 kan orang tak berapa ramai sangat, tunggu sajalah dia sampai, lagipun nak rasa juga naik train ni, selalu naik yang versi buggy tu ja dekat hospital hiks :P

Sementara tunggu train (tram) sampai kita posing2 dulu

Yeay! Dah naik dah, senyum sikit

Bila turun dari train tu, akan nampak foodcourt ala2 terapung ni, lepastu jalan terus saja ke depan

Perjalanan masuk ke kawasan hot springs dan air gunung
Dah sampai dalam tu, memang terus pergi cari tandas sebab nak salin bajuu. Kemain kauu excited nak mandi bila tengok kawasan sekeliling yang cantik tu. Laluan nak ke tandas pun cantik hah, sejuk mata memandang.

Kawasan depan tandas, laluan dari pintu masuk

Ini juga dekat dengan kawasan tandas. Janganlah berani sentuh, airnya panas tersangat, siap berasap

Ini panas juga tapi okeylah tak panas macam yang atas tu
Sebelum nak masuk tandas tukar baju, singgah kejap dulu dekat kawasan monumen batu2 macam dalam gambar kat atas tu sebab nak ambik gambar hehe. Memula ingat macam air panjut biasa lah kan, sekali hambik panas berdengung, berdiri sebelah pun boleh rasa bahang panasnya tu HAHA. Gambar yang kedua atas ni memang yang paling panas airnya, kami siap ambik video nak nampak betapa panasnya air tu menggelegak macam baru keluar dari perut bumi. Yang bawah dia pula panas jugak tapi rasa suhunya tak sepanas yang sebelumnya tuu. Tapi sama sekali tidak digalakkan untuk sentuh air dekat sini khuatir berlaku perkara2 yang tidak diingini kelak. Sekiranya bawa kanak-kanak di kawasan ini, silalah berhati-hati :)

Dah puas bergambar semua dekat kawasan depan tandas tu, apa lagi ... Pergi mandi lah ! HAHA. Okey tak, kami pergi dekat kawasan Taman Terapi dulu sebab kawasan sini lah yang ada kolam air panasnya. Suhu air panas ni ada yang 30 ke 40 degree celcius, bolehlah pilih nak rasa suhu yang mana nak untuk rasa. Sini juga ada kawasan air panas yang menggelegak, dan di sebelahnya air mengalir yang boleh kita berjalan2 rendam kaki sebab kawasan air mengalir tu macam kita buat terapi yang jalan atas batu reflexology tu. Aku ni ada masalah sikit nak pijak2 batu ni jadinya aku tunggu dekat hujung sambil rendam kaki rasa air panasnya hehe.

Inilah taman terapi nyaa, rasa macam ahli farmasi sangat dengar perkataan therapeutic ni haha

Inilah yang aku cakap tadi tu, siap letak dawai duri kau sekali dengan tanda amaran haha. Nampak tak sebelah dia tu macam ada laluan reflexology batu tu kan, air dia tak panas sangat, suam2 saja

Panjang juga nampak laluan ni sebab gambar ni diambil dari hujung tempat permulaan kawan2 aku berjalan

Maafkan muka selenga selebet aku yang excited rendam kaki dan berdiri atas batu walaupun berdirinya tu sekejap saja HAHA

Dah puas rendam kaki kat situ, kami pergi kolam yang belakang tu sikit sebab nak rasa air dia jugak. Kalau perasan dalam gambar aku dekat atas ni nampak macam ada makcik2 dekat kawasan kolam kaki tu kan, hah situlah maksud aku. Sekejap saja singgah rendam2 kaki, selfie sekeping dua sambil sembang2 dengan makcik2 yang ada dekat situ. Peramah nau hah makcik2 ni. 


Selfie bersama makcik yang tetiba datang belah kami haha. 

Titian cinta kita eh cia cia cia

Kawasan sekeliling memang serba serbi hijau keindahan alam semulajadi gittew

Dah puas rendam, kami pun pergi lah mandi dekat kawasan air gunung yang air jauh lebih sejuk dari air panas yang rendam kaki tadi tu. HAHA, memanglah dah nama pun air gunung kan, mestilah sejuk :P Kawasan air gunung ni kawasan orang ramai sebab kawasan nya besar. Sangat sesuai untuk budak2 mandi dekat sini siap ada gelongsor untuk diorang main. Dari jauh nampak kawasan air gunung ni macam kolam mandi dekat bawah Suria KLCC tu (dulu ada sekarang tak tahulah kan). Seriusly best mandi dekat situ, tak puas sangat rasa haritu hehe tambah pula masa kami mandi tu orang tak ramai pun jadi kami boleh bersuka ria sesama sendiri haha. 

Kawasan air terjun 
Selfie dulu sebelum masuk air :P

Sini kawasan kanak2 jadi ramai orang. Air di sini cetek saja sesuai untuk kanak2

Sini lebih kurang kawasan orang dewasa, air nya dalam sikit

Gambar zoom in gelongsor dekat kawasan kanak2. Tapi orang dewasa pun ada ja naik haha

Dah dewasa kan, mestilah mandi di kawasan orang dewasa hiks :P
Dah seronok mandi dekat sini, kami pun pergi ke Private Jacuzzi sebab memang plan asal kawan aku, dia nak pergi sini, nak mandi kolam air panas tapi secara tertutup sikit. Kami pun setuju ja lah sebab okey jugak lepas mandi apa semua, boleh terus tukar baju dalam kawasan tertutup ni. Tak perlu pergi ke tandas awam lagi. 



Private Jacuzzi

Kolam air panas

Tak besar mana pun kolam dia tapi best, cukuplah untuk kami berempat

Posing sikit tepi kolam air panas HAHA
Tengok gambar dekat atas ni, kiranya macam itu sajalah kawasan dalam private jacuzzi ni, Ada lagi bahagian tepi sana ada tandas dan pokok2 bunga. Rasa macam tenang sangat duduk dekat sini, rasa macam taknak balik saja hehe. Nak ikutkan dia ada beberapa jenis jacuzzi dan yang kami pilih ni yang paling rendah kadar bayarannya haha nak berjimat tapi nak rasa air kolam panas haruslah memilih kan :P Ini pun kami ambik sejam saja, cukuplah sekadar lepaskan rasa mengidam nak mandi kolam air panas hiks. Nak masuk sini kena buat bayaran lain tapi semuanya berbaloi lah. Rasa nak datang dengan keluarga ataupun dalam kumpulan yang lebih besar, bolehlah ambik yang kawasan lebih besar sedikit :)

Kawasan yang menempatkan beberapa buah private jacuzzi

Ini "rumah" rehat kami selama sejam. 

Sini punya tempat pun nampak cantik nak bergambar kan haha

Kaunter bayaran masuk

Welcome to Private Jacuzzi :)
Dah penat berendam dan bergambar apa semua, kami pun melangkah keluar dan pergi ke Tempat Merebus Telur. Uniknya dekat sini adalah tempat rebus telur ni sebab dengan suhu air panas dekat sini, kita boleh rebus telur dan kemudiannya boleh makan telur tu. Best kan? Cuma yang tak bestnya adalah telur kena beli di dalam dekat tempat merebus telur ni, tak boleh bawa dari luar, al maklumlah nak jana ekonomi negara kan :P Dan berapa lama nak rebus tu bergantung kepada macam mana tekstur telur yang kita nak nanti. Samada separuh masak, suku masak, atau masak sepenuhnya. 

Sinilah kawasan merebus telur

Semangat aunty ni rebus telur hehe
Rasa macam dah puas jelajah kawasan dalam Felda Hot Springs ni kami pun dah nak balik sebab perut dah rasa lain macam punya lapar tu haha. Untuk makan tengahari, kami singgah makan di Nasi Bamboo Sungai Klah. Wallahi, sedap betul makan dekat sini. Ini juga merupakan salah satu tarikan di Sungkai ni. Rugi tau kalau pergi Felda Residence Hot Springs ni tapi tak singgah makan dekat sini. Rugi sesangat sebab kesedapan makanan dekat sini memang tiada tandingannya haha. Rasa macam nak pergi makan sekali lagi kat sini bila berpeluang nanti inshaAllah.

Masih segar dalam ingatan kesedapan makanan dekat sini :(

Istimewa nya dekat sini adalah nasinya yang dalam buluh. Hehe. Serius sedap

Semuanyaaa sangatlah sedap T_T
Okay, sekarang aku rasa entry ni dah jadi terlebih panjang pula HAHA. Sebenarnya ada sambungan sikit lagi, tapi takpa nanti aku sambung dalam entry yang seterusnya. Silalah tunggu sebab sebelum balik kami singgah dekat satu tempat lagi hehe. Secara keseluruhannya, alhamdulillah boleh bagi 4/5 bintang, sesuai untuk keluarga datang dan habiskan masa bersama anak-anak semua. Apa-apapun, jumpa lagi entry yang seterusnya inshaAllah :)

Muka bahagia dah penat mandi apa semua 
Sebelum terlupa, tiket untuk masuk sini adalah ;- 
Dewasa : RM 12
Kanak- kanak : RM 10
Warga emas : RM 7
Orang kurang upaya : RM 2

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011/2012. ALL RIGHT RESERVED BY NURUL ALYAA