Sunday, August 30, 2015

Outing ke Monkey Beach :)

Assalamualaikum, selamat pagi

Hai, Alyaa kembali lagi untuk menulis. Hihi. Maaflah sejak sejak cuti nak habis ni, makin banyak pulak kerja yang nak diselesaikan haha. Ok harini aku rasa macam nak cerita pasai aku keluar dengan kawan kawan aku haritu pi Monkey Beach. Pergi berenang renang di lautan gittew :P

Nak kata haritu macam baru sangat ja kan haha padahal masa pi ni masa bulan Syawal hah. Kira baru lah jugak kan sebab Syawal pun baru ja habis hiks. Sebenarnya benda ni last minute plan hah sebab masing masing tengah cuti kan lepastu masih mood raya so macam eh okeylah jugak pergi laut kan. Aku pun takpernah sampai Monkey Beach ni lagi, pernah dengaq nama jalah haha. 

Bertujuh :)
Gambar dekat atas ni sebenarnya kan kami nak try pi tengok dekat kolam buatan dekat Taman Rimba tu. Acah macam nak pi tengok tempat dulu lah sebab masing masing tak pernah sampai sana lagi kan haha, konon nya kalau dekat kolam tu kosong nak mandi dekat situ ja lah sebab senang takpayah pi Monkey Beach dah haha (kami memang suka ubah plan last minute :P) Tengok tu semangat tak kami masing2 dah siap pakai baju nak mandi. Eh tapi aku masa mulamula bertolak pakai jeans dulu lepas berhenti kat masjid baru tukar uniform hee. 

Sempatlah selfie lima enam keping dekat kolam buatan ni haha walaupun takdapat mandi sini 
Nak dipendekkan ceritanya kan, kolam tu penuh dengan orang almaklumlah masa tu masih dalam mood cuti raya hah. Kawasan yang kami nak pi ke dalam sikit tu penuh dengan lelaki hah memang jawabnya tidaklah nak mandi kat situ kan haha. Kami pun balik ke plan asal pi ke Monkey Beach. Masa tu dah lepas Zuhur dah dalam pukul 3 lebih macam tu, okeylah taklah panas sangat kan. Lagipun Monkey Beach ni dia terlindung sikit dengan bukit di sekeliling nya jadi tak rasa sangat panas time mandi tu haha. Dekat Monkey Beach ni best sebab ada macam macam aktiviti air. Tapi kami memang dah plan nak berendam (mandi) ja dekat situ, so tak main lah aktiviti lain, ditambah dengan jimat duit sama :P 

Semua muka excited naik bot nak pi Monkey Beach haha
Cara nak ke Monkey Beach ni ada dua, satu hiking melalui Taman Negara dan yang kedua dengan menaiki bot. Dah kami ni sampai sana lebih kurang 3 lebih jadi mestilah naik bot kan, takkan nak hiking pulak entah pukul berapa kami boleh nak mandi kalau macam tu hahaha. Pilihan di tangan anda, ikut mana rasa yang adventure hihi. Naik bot pun adventure tau, tambah2 kalau air pasang haha.

Jatuh cinta dengan awak. Eh dengan pemandangan dekat sini haha
Oh untuk bayaran bot ke sana, masa tu kami sewa satu boat RM80 jadinya naik 7 orang kan, seorang dalam RM11.50 macam tu lah. Masa sampai ke Taman Negara nanti akan ada orang yang tanya nak naik bot tak? Nak ke mana? Hah semua tu lah jadi jangan risau okey. Lepastu jangan lupa daftar masuk kat Taman Negara bagitau pergi berapa orang ke mana apa semua manatau incase jadi apa2 mereka ada rekod kita kat sana. Aku kalau pergi selalu daftar masuk ja daftar keluar jarang buat haha sebab bila dah penat lupa habis semua benda kena buat. Mohon jangan tiru okey. Dah daftar masuk mesti daftar keluar :P
Masa dah sampai pun excited hah nak masuk air. Semua tahan sabar semua nak mandi :P

Seperti yang dijangka, air laut tak panas pun waktu tu haha sangat lah best rendam dalam tu sambil tengok kawan kawan aku ni berlatih skills renang. Seronok masa ni sebab tak ramai orang jadinya taklah berebut sangat dengan orang. Hihi. Gambar berendam dan berenang dalam air takdapat dimasukkan dalam blog atas sebab sebab tertentu acece. Biarlah rahsia yang penting kami sangatlah enjoy masa tu rasa macam takmau balik pun ada haha. Dekat 3 jam lebih berendam kami pun balik sebab nak kejar waktu solat Asar haha kang lambat terus masuk Maghrib susah hah.  


Dah nak balik dah masa dalam bot. Yang depan tu hah tour guide kami masa haritu.
Nama dia Aliah haha kawan dari sekolah rendah.
Lepas dah selesai urusan bersihkan badan apa semua, kami pun lapar. Tapi kami solat Maghrib dulu sebelum pi makan tu takut nanti makan kelam kabut kan. Dari Monkey Beach tu kami basah basah dengan pakaian naik bot untuk balik ke darat haha jangan risau diorang tak marah punya. Kalau rasa nak senang tukar baju terus dekat tandas sana. Dekat sana juga, ada disediakan surau boleh solat dekat sana jangan risau surau selesa inshaAllah, telekung ada disediakan ;)


Pasembor :P
Makan kat mana tu? Hahaha. Masing masing masa tu dah lapar so tak kisahlah ikut saja mana yang tour guide nak bawak. Dia bawak kami pi Padang Brown. Untuk orang Pulau Pinang mungkin tau kat mana tempat ni. Dekat sini yang bestnya, pasembor (pasemboq) murah sikit lah walaupun ambik banyak banyak haha. Alhamdulillah, masa tu dapat makan mee sotong (salah satu benda mesti makan kalau jenjalan belah sana) dengan coconut shake. Aumm memang terangkat angkat sampai tak sempat ambik gambaq nak masuk blog haha. 

Lepas dah makan apa semua masing2 dah kenyang, dalam pukul 930 malam kami pun gerak balik seberang. Nasib baik jalan tak berapa jem masa atas jambatan. Syukur. Masa dalam kereta dalam perjalanan balik semua dah lena kemain hah kat belakang letih sangat katakan haha. Alhamdulillah selamat sampai ke rumah masing masing dalam 10 ke 11 malam macam tu :) Terimakasih semua untuk semua kenangan haritu, terimakasih jadi sebahagian memori indah cuti semester aku. Bersyukur masih ada yang sudi kawan dengan aku sampai sekarang, semoga persahabatan kita kekal hingga ke Jannah amin :)

Satu selfie sebagai penutup entry ;)

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011/2012. ALL RIGHT RESERVED BY NURUL ALYAA