Saturday, September 13, 2014

Seminggu bergelar mahasiswa baru .

Assalamualaikum selamat malam


Alhamdulillah, seminggu berlalu dan nampaknya aku berjaya harungi nya dengan jaya ! Haha. So far so good lah, not that bad and not that too worst, biasa2 saja.

Sabtu lepas, 6hb Sept 2014 aku telah pun selamat mendaftarkan diri di UiTM Kampus Puncak Alam, Selangor dan insyaAllah bakal melanjutkan pelajaran di sini selama 4 tahun lagi.

Simpang masuk ke UiTM Puncak Alam


First impression? Serius, memang rasa duduk dalam hutan, sama seperti kampus Bertam dulu. Di sekelilingnya ada kelapa sawit penuh, hutan belantara. Haha. Tapi sebab dah biasa masa duduk di Bertam dulu, jadinya malas lah nak banyak bunyi, redha je bila kos2 farmasi ni kena lempar jejauh dalam hutan, acah2 macam tidak sibuk dengan hiruk piruk kotaraya, hihi.

So far, life kat sini masih biasa sebab kelas banyak yang belum start. Kiranya masih ada lagi lah waktu waktu terluang yang banyak sampai kau rasa sangat bosan takdak aktiviti, end up kau tidur. Hah, macam tu lah gayanya nak cerita.

Bangunan fakulti dari kejauhan

Orait, nak cerita sikit pasal tangga kejayaan kat puncak alam ni. Biasalah kan, tak puncak alam lah kalau tak ada kisah pasal tangga kejayaan ni. Seriusly cakap, masa nak turun kau lah yang paling hebat, boleh turun dengan laju, kalah semua orang kan. Tapi bila dah naik, rasa macam kaulah paling loser, paling lembik sebab orang lain dah sampai atas kau masih termengah mengah lagi, siap berhenti kat pit stop. Kahkah. Alhamdulillah, setakat harini aku masih survive lagi bila naik tangga ni. Rasa macam nak naik bas dah lepasni, tak larat engkau nak naik tangga hari2. :P

Tangga kejayaan Puncak Alam

Act, kelas dah start Rabu lepas. First class, first subject belajar dah dapat assignment. Haha, normal sangat rasakan. Nasib baik assingment taklah sesusah manakan, hihi. Masuk pulak second subject iaitu Pharmaceutical Organic Chemistry 1, perghhhhh kelas untuk subject ni memang terkedu sesangat semua orang terutamanya bebudak diploma. Kahkah. Sampai sekarang ni aku takleh lupa suasana krikrik time subject OC ni. Hihi. Kena work harder lah lepas ni untuk subject OC ni.

So, nak cerita apa lagi? Haha. Untuk seminggu pertama ni, aku dah berjaya jejakkan kaki ke Setia City Mall, Shah Alam. Haha, sila percaya hokeyy bukan senang perempuan bernama Alyaa ni nak keluar jenjalan tanpa arah tuju, aceceh.

Dah pergi dua kali dah SCM ni, kira macam dah expert lah ceritanya, kuikui. Aku juga telah jejakkan kaki ke Klang Sentral sebab nak beli tiket balik Penang nanti, yey !

Ok dah, cerita sampai sini dulu nak sambung buat assignment. Lepasni kalau rajin aku update lagi, sebabnya internet connection kat sini agak terhad, jadinya bertambah tambah lah malas aku nak update rasanya lepasni, :P

InsyaAllah doakan aku rajin untuk merepek di sini nanti ya, haha. Baiii, jumpa lagi nantii. 

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Saturday, September 6, 2014

Melangkah ke satu peringkat lagi.

Assalamualaikum, selamat pagi.

Alhamdulillah, setelah berhempas pulas sibuk dengan tugasan dan tanggungjawab beberapa hari yang lepas, disamping nak buat persediaan untuk sambung belajar, kini aku telah mampu menarik nafas lega dan alhamdulillah aku pun selamat dah mendarat di Shah Alam. Kerja dari 2hb - 4hb dengan kerja yg banyak sangat menguji kekuatan emosi dan mental aku. Manakan tidak, dengan proses untuk packing barang yg tiada kesudahannya sedangkan 5hb sudah nak gerak ke Shah Alam. Tapi apa2pun, dah selamat kat sini dah. Hehe.

InsyaAllah, Jika tiada aral melintang, awal pagi nanti (6.09.2014) aku akan melapor diri di UiTM Kampus Puncak Alam. Sebelum sampai ke Shah Alam tadi, sempat pergi jenguk ke Kampus Puncak Alam dulu, acah2 macam nak ambik mood sangat untuk daftar, hehehe. Jujur cakap, untuk melangkah ke satu peringkat lagi dalam bidang akademik sedikit sebanyak menggugat kekuatan diri aku. Aku sangat nervous untuk mulakan hidup sebagai pelajar semula setelah hampir setahun lebih aku bergelumang dengan alam pekerjaan dan cuti. Serius cakap, bukan benda yg mudah untuk bangkit dari tidur yang lena ni. Harap2 tidur yang lena ni tak berpanjangan lah yeee. Dah degree dah kak oiii, mana boleh memain lagi. Haha.

Buat semua, seribu kemaafan sebab dah jarang update dan mungkin akan lebih jarang update lepasni. Tapi if ada line internet yang cantikk, akan aku cuba untuk upkan juga beberapa entry mengenai kehidupan aku di sini. Dan nampak gayanya blog ni dah rasmi jadi blog personal aku. Blog untuk mnceritakan mengenai aku. Biarlah nampak macam bosan sekali, asalkan aku dapat menaip kat sini. Haha.







Cukup aku update sampai sini dulu. Mohon doakan agar urusanku dan rakan2ku dipermudahkan untuk mendaftar pagi nanti dan semoga kami dapat sama survive, struggle dan berjaya dalam BPharm ini. Hehe. Buat mereka yang sambung belajaq macam aku jugak, selamat maju jaya aku ucapkan. Jaga diri bebaikkk tau. Belajar rajin2 apa semua tau. *nasihat diri sendiri sama ni* Ok, jumpa lagi untuk next entry yang entah bila dapat diupdate lagi. Esok ataupun 2 minggu lagi. Kuikui. Nah, ambik selfieee satu sebelum exit blog :P




posted from Bloggeroid


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011/2012. ALL RIGHT RESERVED BY NURUL ALYAA