Friday, January 31, 2014

Selamat merehatkan diri.

Assalamualaikum selamat malam

Alhamdulillah, harini cutiiiii ! Phewww, sangat best dapat berehat lama lama harini. Bayangkan dah 4 hari lebih aku tiduq tak cukup gara2 sibuk yang amat sangat. Bila dah cuti harini, memang aku qada' habis tidoq aku yang tak cukup tu, hahaha.

Tapi, satu benda yg tk bestnya, sebab aku tak berapa sihat. Batuk dengan demam selsema. Memang peluang sungguh lah bila dapat satu pakej ni, tiduq lagilah best yang amat, hikhik.

Sampai petang jugak aku berehat, lepas Asaq aku dah aktif balikkk, sebab kawan lama ajak pi pasar malam dekat Bertam Perdana, hehe. Borong sakan jugak kat sana sebab lama tak pi kan. Balik makan sekali ramai2 dengan family. Best sebab dapat jumpa member2 lama, sembang2 lagi, haha

Lepastu lepas Maghrib pulak mak ajak pi Aeon Big. Nak teman kakak pi beli barang. Asalnya nak teman kakak saja, tapi last2 aku yang memborong sakan, memang habis lah duit aku seh. Tak sanggup rasa masa nak keluarkan duit tu, tapi aku memang dah teringin sesangat benda ni, nak tknak aku beli sajalah. Baru pendam takmau cucuk duit dah sebab duit dah tak banyakkkk, takut tkleh nak tampung sebelum start kerja nanti, wuwuwu. Takpelah, berkorban sikit demi benda yang aku nak, hahaha. Bukan selaluuu berbelanja.

Demam yang semakin nak kebah bertambah demam lepas shopping td, muehehe. Memang tekad dah takmau shopping2 lepasni, cukuplah barang dah beli banyak2. Tunggu kerja nanti baru nak shopping2 lagiii.

Ok, penat dah merapu kat sini, nak rehat pulak, esok nak fokus buat report FYP pulakkk, wiwiwi.





posted from Bloggeroid


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, January 28, 2014

Ikhlaskan hati.

Assalamualaikum, selamat malam.

Bila sebut pasal ikhlas ni, memang susah nak diceritakan. Sebab nak timbulkan rasa keikhlasan, tambah2 bila bab2 kerja ni, selalu macam berat sikit kan.

Aku tau, sebab aku pun pernah alami. Bila rasa tak ikhlas tu, mesti nak bentak bentak sangat dalam hati ni, dan hasil yang dapat pun memang tak memuaskan. Tak percaya, cuba buat sendiri. Hehe, (tak digalakkan ya kawankawan).

Sebaliknya yang jadi bila kita kerja dengan ikhlas, niat yang betul, mesti semuanya akan jadi yang terbaik kan. Aku ni pun bukanlah baik sangat, rajin sangat tapi taksalah nak bagi nasihat jugak kan. Hekhek

Aku pernah alami, pernah berada dalam keadaan ikhlas dan tak ikhlas ni tambah2 bila bab2 kerja lah kan. Bab2 lain tu insyaAllah aku tak kisah mana sangat, haha.

Bila aku bandingkan dalam kedua2 keadaan nyg pernah aku lalui, timbul rasa sedar akan pentingnya ikhlas hati dalam setiap tugasan dan kerja kita. Ya, masa mematangkan aku, kehidupan di luar banyak mengajar aku. Kerna itu aku cepat sedar.

Alhamdulillah, timbulnya rasa kemanisan itu bila ikhlas hadir dalam diri, buat kerja pun rasa nak senyum2 sepanjang hari, rasa lapang dada sangat2. :) Rasa nak memberontak takmau kerja pun takdak.

Dan, InsyaAllah, bila sampai satu masa nanti, aku juga kepingan rasa kemanisan yang paling utama iaitu KEMANISAN IMAN. Masih cuba ke arah itu, dan dengan izin Allah, aku tahu aku mampu kecapi. Amin, :)

Moral for today : Ikhlaskan hati dalam setiap perkara yang kita lakukan, kerna hasilnya kelak kadangkala mampu berada di luar otak fikiran kita.





posted from Bloggeroid


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Friday, January 24, 2014

Cuaca sejuk di Malaysia . . .



Bila baca kenyataan ni barulah aku tau kenapa sejak2 akhir ni rasa sejuk semacam ja.

Sumpah tak tipu. Rasa macam duk dekat Australia dah. Cuma tinggal bila cakap tak keluaq asap ja. Hekhek.

Mulamula ingatkan sejuk time dalam farmasi KK saja, almaklumlah, aircond baru servis, sejuknya ya Rabbi tak terkata.

Tapi bila duk jenjalan dekat luaq pun masih rasa sejuk. Eh, aku ni demam ka apa? Hukhuk. Alhamdulillah, rupanya memang Malaysia tengah alami keadaan cuaca yang agak sejuk.

Aku dengaq berita pagi tadi, dekat Kelantan rasanya, catatkan suhu 17.5 degree celcius. Memang sejuk lah wa cakap lu kan. Kawan aku siap cakap, tiduq takpayah bukak kipas. Haha.

Pernah satu hari aku kerja extended hour dekat farmasi KK, sampai 9 malam, rasa macam nak beku. Sejuk yang amat. Mengigil2.

Tapi alhamdulillah, still boleh survive dengan cuaca macam ni. Walaupun selsema dah cuba2 menyerang ni, wuwuwu.

Ok, nah gambaq selfie time kerja extended hour haritu. Hewhew



posted from Bloggeroid


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, January 22, 2014

Confess. . .

Hai, assalamualaikum selamat malam

Alhamdulillah, masih sihat, masih diberikan kekuatan untuk teruskan kerja.

Ok, harini nak buat entry random pasal confession. Taktau confession tu apa ? Ok, boleh google translate sekarang. Hekhek.

Hah, nak dijadikan ceritanya harini ada visiting lecturer dekat hospital. Jadinya, kami yang dari KK ni pun mintaklah pelepasan untuk turut serta dalam meeting ni.

Dipendekkan cerita, masa lecturer kami dah nak balik, nak pergi HPP pulak kan, tetiba lecturer kesayangan aku, eh, kesayangan ramai ni cakaplah :

"Alyaa, saya nak confess dekat awak ni ".

Aku ni dalam hati, hah sudah apa benda pulak lah sir ni (yes, lecturer aku ni lelaki, sekian) .

"Apa dia sir ?"

"Saya dah baca blog awak, Chubby Itu Menarik"


Zasss, bagai halilintar menyambar muka ! Terkedu baq hang.

Speechless habis. Last last aku senyum saja. Itu ja yang mampu buat masa tu. Member2 yang lain yang tau aku ada blog ni lagi sakan lah gelak2kan aku.

Malu weh, sumpah malu. Aku ni dah lah jenis taip entry yang merapu2. Tak berilmiah langsung. Nak pulak lecturer sendiri yang baca pulak kan, mau tercabut jantung ni.

Masa tu, dalam hati tekad nak delete blog ni. Tapi bila dah sampai rumah ni, rasa macam sayang sesangat nak delete. Biaq sajalah kan. Redha habis, haha.

Nasib baiklah confess time dah habis discussion fyp apa semua, kalau tak aku memang jadi pendiam habis lah kan, takmau tanya apa2 langsung. Malu terlebih orang kata, memang jadi pendiam lah, haha

Dahtu dekat HPP tadi, tak habis2 nak usik saya ya sir. Suka sangat ya sebut pasal blog saya yang nampak hebat tapi hampeh ni, hihi.

Dah la bila kena usik tadi muka blushing macam ngapa lagi. Hekhek. Saya memang pemalu sikit bab2 ni. :)

So, untuk akhiri random post ni,

Kepada sir kesayanganku, (anda tahu siapa anda). Selamat datang ke blog picisan saya. Blog yang penuh dengan kemerapuan yang dahsyat. Blog yang pernah menyimpan 1001cerita pasal diri saya. Maaflah kalau tulisan blog ni pelik2 sangat, hewhew.

Btw, alhamdulillah, selesai visiting lecturer untuk semester terakhir ni. Syukur yang amat sangat walaupun agak tertekan dengan fyp kami.

Selamat malam. !



posted from Bloggeroid

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Monday, January 20, 2014

Lemas Teluk Bahang : Mangsa terakhir ditemui.



Alhamdulillah, setelah hampir 48jam hilang di lautan akan dibawa arus ombak yang kuat, mayat mangsa terakhir, Ku Ilyas berjaya ditemui kira2 pukul 4.17petang tadi kira2 3.4km dari lokasi kejadian dia dilaporkan lemas.

(Berita selanjutnya boleh baca di SinarHarian.com)

Tahniah untuk pasukan penyelamat atas usaha gigih untuk mencari dan menyelamatkan kesemua mangsa yang terlibat dalam kejadian lemas di Pantai Kerachut, Teluk Bahang ini.

Dan takziah dari kami untuk keluarga mangsa yang terlibat. Semoga kuat dan tabah hadapi semua dugaan ini. Siapa sangka bukan, tujuan ke sana untuk berseronok, akhirnya sampai meragut nyawa. Sudah ketentuan Allah, tiada siapa dapat menghalangnya bukan.

Tiba2 terdetik, kalaulah group kami yang terlibat, macam mana lah kan. Astaghfirullah. Teringat kata2 seorang dari kami, "Ajal tu memang dekat dengan kita, dalam satu kawasan yang sama, Allah pilih mereka untuk menghadapNya dan bukan kita. Allah nak tunjuk dekat kita, jangan terlampau leka dengan keasyikan duniawi. Sama2lah kita muhasabah diri." Insaf sangat rasa, wuwu

Untuk berita yang lain2, boleh rujuk juga di SinarHarian.com













posted from Bloggeroid


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, January 19, 2014

Taman Negara Pulau Pinang ditutup sementara


Taman Negara Pulau Pinang di Teluk Bahang ditutup sementara kepada pengunjung mulai hari ini.
Ia bagi memberi laluan kepada operasi mencari dan menyelamat dua lelaki dikhuatiri lemas selepas dihanyut ombak kuat di Pantai Kerachut, Teluk Bahang semalam.
Pegawai Penguasa Taman Negara Pulau Pinang, Saat Yaakob berkata, pintu masuk kedua menuju ke taman itu dari kuala Sungai Pinang, Balik Pulau turut ditutup sepenuhnya kepada orang awam.
Tarikh dan waktu taman berkenaan beroperasi semula akan dimaklumkan kemudian selepas operasi mencari dan menyelamat tamat.
Pengunjung juga boleh mendapatkan maklumat semasa di pusat informasi di luar Taman Negara Pulau Pinang.
Pengurusan Taman Negara itu turut membantu pasukan menyelamat dalam operasi mencari dua mangsa berkenaan.


Siapa yang ada baca atau terdengar berita pasal kejadian yang berlaku di Taman Negara Pulau Pinang, Pantai Kerachut tu semalam? Ya Allah, sungguh sampai sekarang aku masih tak percaya yang kejadian ni berlaku kat sana. Sebab apa? Sebab aku ada masa kejadian tu berlaku ! 

Jujur cakap, kami mulamula tak percaya bila abang bot tu bagitau ada orang mati lemas dekat dengan kawasan tempat aktivti kami tu. Sebabnya tempat kejadian tu memang dekat sesangat dah dengan kami ni hah. Mesti korang tertanya tanya apa aku buat kat sana? Itu lain post aku cerita nah. Lepasni, lepasni, janji, hehe.

Terkebil kebil kami semua bila sampai dekat tempat permulaan hiking ni bilamana ada ramai polis, bomba, ambulans, JPAM, orang awam di sekitarnya. Masa tu barulah masing masing nak percaya. Masa atas bot tu pun memang dah risau jugaklah sebab ombak kuat sangat, bergelora betul. Kami yang atas bot tu pun dok mengucap panjang ja berharap agar takdak perkara tak diingini berlaku. Sebab bot tu memang dok tengggelam timbul tenggelam timbul dah hah. Terhentak kena batu tu takpayah cerita, sakit habis badan badan kami ni, wuwuwu.

Tapi alhamdulilllah, kami selamat sampai dan berlabuh dengan jayanya. Semua orang tengok kami bila masa nak turun bot tu, mungkin ingat kejadian ni melibatkan peserta dari group kami. Apapun, aku berharap pihak Bomba dan penyelamat dapat jumpa semua mangsa yang terlibat. Berita yang kami dapat masa tu, 5 mangsa terlibat, 1 orang mati lemas, 2 stabil di HPP dan 2 lagi hilang belum ditemui. 

Takziah untuk keluarga mangsa yang terlibat. Semoga kejadian seperti ini memberi pengajaran yang kuat buat kami semua, insyaAllah amin .


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, January 15, 2014

Kerinduan . . .

Rindu itu hadir lagi .

Rindu itu hadir kerana satu perkara itu.

Aku rindu mereka.

Ya, aku sangat rindukan mereka.

Hampir setahun jarak memisahkan kami

Moga tiba satu masa nanti kita akan bertemu bersama dengan hala tuju yang satu.

Dan doaku moga Allah pelihara mereka semua. Amin :)


posted from Bloggeroid

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, January 14, 2014

Salam Maulidur Rasul . .



Salam Maulidur Rasul buat semua dari aku dan keluarga.

Semoga kita lebih menghayati dan memahami sunnah oleh baginda Rasulullah S.A.W. InsyaAllah.

Dan semoga kita perbanyakkan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W di hari keputeraan baginda dan juga hari hari yang lain.

Allahumasolli 'alasaiyidinamuhammad :)


posted from Bloggeroid

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Monday, January 13, 2014

Sibuk kembali . . .

Hai, assalamualaikum selamat malam

Harini dah masuk minggu 3 dalam bulan Januari 2014. Dan buat julung kalinya, aku rasa entry pembukaan tahun untuk tahun ni adalah paling sikit sekali, haha

Almaklumlah, sekarang ni aku dah jadi pelajar tahun akhir Diploma Farmasi. Jadinya macam a bit difficult lah nak update blog dan cerita macam2 perkara kan. Melainkan kalau aku update guna Samsung Galaxy Tab macam ni. Senang jugak lah nak update dan bercerita. Sebab takpayah nak hadap laptop lelama sangat, hikhik

Oleh itu, (amboiii, skemanya), aku ingat nak hupdate pakai Samsung Galaxy Tab ni saja sepanjang kesibukan aku untuk beberapa minggu ini. Sekurang2nya tak adalah bersawang sangat blog terchinta ini. Hmm, aku perasan sejak2 masuk tahun baru ni memang aku susah sikit nak hupdate cerita, padahal cerita sangat banyak nak diceritakan. Hehe. Iolls sangat aktif bersosial hokey, haha. (Dalam erti kata lain, join aktiviti sana sini lah, hihi).

Ok, aku ni macam dah jauh menyimpang hah. Sebenarnya nak bagitau yang sekarang ni aku tengah sibuk, sibuk memikirkan pasal final year project kami yang masih taktahu kemana penghujungnya. Haha. Analisis data baru siap saja. Mujurlah ada teammates yang banyak membantu. Lepasni nak discuss pasal discussion pulak. Phewww, banyakkkk sungguh kerja, haha.

So, okaylah malas nak berleter panjang2 sebab iolls nak kumpul gambar dalam satu tempat, nak edit dan nakkkk hupdateee entry banyak2 nanti, hekhek. Sebelum tu, nah ambikkk gambaqq iolls sekeping ! Hikhik


posted from Bloggeroid

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Thursday, January 2, 2014

Selamat tahun baru 2014.

Assalamualaikum selamat pagi 2014.

Alhamdulillah, rasanya masih belum terlambat buat aku untuk ucapkan Selamat Tahun Baru 2014 kepada semua.

Terima kasih 2013 untuk segala memori indah yang terlakar dan juga untuk segala duka yang pernah ada. Sungguh, 2013 banyak membawa kisah2 suka dan lara untuk aku bawa hingga akhir hayat ini.

Tahun 2013 juga banyak mengajar aku tentang aspek2 dalam hidup, mengajar aku untuk mengenali dunia sebenar di luar sana. Alhamdulillah, terima kasih Allah kerna Kau masih izinkan aku untuk terus bernafas di bumiMu ini. Syukur.



01012014, hari Rabu. Seharian aku hanya berehat di rumah akibat tidak sihat. Haha. Tapi menjengah ke petang, aku sudah kembali pulih. Hehe. Dah nama cuti kan, badan ni memang senang ja nak sakit2. Mindset cuti sangatt niii. Ish3.

Haha, aku akhiri 01012014 dengan dinner awal dengan Kak Sakinah, dan Ika - mereka yang sentiasa ada time aku sedih dan gembira. ;-)
[tapi mereka susah nak detect bila masa aku sedih, hehe] Terimakasih utk segalanya, selamat tahun baru 2014 !




P/s : Azam tahun baru hampa semua macam mana ? Aku still azam yang sama dari tahun2 lepas, harap2 tahun ni tercapai, hikhik.
posted from Bloggeroid

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011/2012. ALL RIGHT RESERVED BY ALYAA IBRAHIM