Friday, December 27, 2013

Jumaat, 27.12.2013

Hai , selamat malam , assalamualaikum

Harini,
Hari terakhir dua kawan rapatku di KKSJ.

Harini,
Aku jadi agak sebak dan sedih
Kerna bakal berpisah lagi dengan mereka.

Ya,
KKSJ dan HSJ memanglah tidak jauh seperti yang diketahui
Tapi dek masa dan kesibukan, kami tak dapat nak lepak mcm selalu

Farhan dan Nita,
Terimakasih untuk segala tunjuk ajar selama 2 minggu ni.
Sungguh rasa berat hati nak lepaskan kalian berdua ke HSJ semula.
Tapi aku mengerti, kita masing2 punya tanggungjawab utk dilaksanakan.

Farhan, Nita,
Terimakasih kerna sentiasa ada bersama aku bilamana aku perlukan kalian berdua.
Dan sepuluh jari ku susun memohon ampun dan maaf seandainya ada terkasar bahasa, terlebih bicara sepanjang kolaberasi kita di KK selama 2 minggu ini.

Nita,
Minggu depan mesti aku akan rindu bila tengok condo yang kita gigih hias tu. Mesti rindu nak sebut pingping, ponpon bila nak lalu dekat belakang punggung, hehe. Jaga diri kat stor nanti :-D

Farhan,
Lepasni takdak lah orang nak usik2 aku lagi bila aku kat belakang kan. Hmm, satnya rasa 2minggu dengan hampa dua. Sobs

Akhir kata dari diriku yg mood tk berapa stabil :
Selamat kembali ke hospital dan selamat maju jaya sayang2ku ! :-)

Mood : Sebak tak habis lagi, lalu terhasillah post yang tulus ikhlas dari hati ini. Hehe.



posted from Bloggeroid


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, December 25, 2013

Makin bersawang ...

Hai semuaaaa . . .

Hampa semua apa khabaq ? Aku, alhamdulillah, sihat dan makin bertambah SIHATnya. Haha.

Lamanya aku rasa tak hupdate blog ni. Kalau dulu kemain rajin nak hupdate, paling pemalas seminggu satu, paling rajin setiap hari hupdate. Tapi kalini sampai dah berminggu2 aku tak hupdate kan? Kesian blog ni , makin hari makin bersawang. Ye dak ? Haha

Bukannya aku takmau hupdate ataupun takdak idea nak hupdate, tapi aku tersangatlah sibuk dengan aktiviti2 dan kerja aku yang bertimbun yang perlu aku settlekan secepat mungkin.

Dan sekarang ni, pejam celik pejam celik dah hampir ke penghujung bulan Disember dan juga penghujung tahun 2013. Ya Allah, sekejapnya rasa. Macam2 peristiwa pahit dan manis sepanjang 2013 ni dan alhamdulillah, makin hari rasa diri ini sudah makin dewasa. Hehe

Oklah, rasa macam dah terlebih bebel kat sini kan. Almaklumlah, dah lama tak hupdate, sekali hupdate mula la nak merapu panjang.

Hmm, sebelum tu, praktikal aku alhamdulillah, masih berjalan dengan lancarnya dan bertambah sibuk jugaklah dengan final year project aku. Uhuk3. Hmm, sampai ke harini pun aku still tak publish entry pasal setiap attachment aku kat hospital kan ? Haha. Tak sempat meh, nak edit2 gambar lagi, hehe. Tp akanku cubaa jugak untuk publish suatu masa dan ketika nanti. InsyaAllah, doakan aku rajin yer. :-P

Oh, lagi satu perkara, memandangkan sekarang ni dah hampir ke penghujung tahun 2013, makanya aku nak buat #throwback sikitlah, tapi versi blog punya. Haha. Baru macam stail sikit kan #throwback kat blog. Boleh merapu panjang2 sikit compare dengan kat instagram. Hehe.

So, okaylah, sampai sini dulu. Babai . . .


posted from Bloggeroid

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, December 1, 2013

Hujung minggu yang sibuk...

Hai semua, assalamualaikum

Apa khabar? Rindu alyaa takkkk ? Sila mengaku rindu cepat, kalau tak, takmau update dah lepasni, hehe. Takdalah, gurau2 saja :)

Alhamdulillah, alyaa sihat, makin sihat ye sebab asyik makan je minggu ni. Almaklumlah, kenduri kendara dah start dah time cuti2 sekolah ni. Jemputan berderet2 sampai ada yang tak sempat pergi. Haha

Minggu ni, masuk minggu ke 3 aku tak lekat kat rumah, atau dalam erti kata lain, aku sibuk. Kiranya macam dari Isnin sampai Jumaat aku kerja membawa ke hujung minggu penuh dengan aktiviti dan berbalik semula Isnin hingga Jumaat aku kerja. Ada sekali tu aku kerja Isnin sampai Ahad. Haha, dahsyat kan.

Dan disebabkan itu juga, kesihatan jadi tak berapa menentu. Dah start rasa tak sedap badan, nak demam, pening2 kepala bagai. Tp alhamdulillah, berada di kalangan keluarga farmasi di hospital, memudahkan aku untuk ambik ubat bila sakit. Takpayah gaduh2 nak pi AnE utk check bagai. Farmasi boleh diagnosis sendiri, haha

So, nak update ni dulu. Nak sambung pi kenduri sat. Babaii. Nah, ambik gambar aku sebagai pengubat rindu, kuikui.



posted from Bloggeroid


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, November 20, 2013

Mana menghilang #2

Assalamualaikum, selamat malam

Hai semuaaaaaa..

Mesti ada yang rindu aku kan ?

Rindu bebelan aku dekat blog ni..

Rindu aku merapu dekat blog ni kan..

Hahaha, ampun beribu ribu kali ampun.

Diriku sangatlah dan teramat sibuk sekarang ni..

Balik kerja pun lewat sekarang,

Lepas Isyak, terus tak sedarkan diri.

Bukan tak ingat dekat blog ni, ingat sangat

Tapi itulah, daku sangatlah tidak sempat untuk mencoret panjang2 di sini saban hari

Lagipun, sedia maklum bukan, sekarang aku sudah di tahun akhir,

Jadi kerjanya saban hari semakin banyak

InsyaAllah, bila aku sudah kembali stabil keadaannya, akan ku pastikan blog ini berupdate

Dan begitu jua dengan entry mengenai praktikalku yang daku janjikan suatu ketika dulu.

Semoga aku bisa tunaikan janjiku untuk bercerita di sini sebagai kenangan buat ku kelak

Sama2lah doakan diriku rajin kembali

Selamat malam :)





posted from Bloggeroid


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Saturday, November 2, 2013

Mana menghilang ?

Assalamualaikum, selamat malam


Alyaa, mana menghilang ? 

Alyaa, kenapa lama tak update blog ?

Alyaa, Alyaa okey tak?

Hai semua, alhamdulillah aku okey.

Mungkin dari segi luarannya saja, tapi dalamannya . .. .

Tiada siapa yang tahu. Hanya Allah saja yang tahu

Entah kenapa, sejak dua menjak ni

Hati aku seringkali terngangu, ternganggu oleh satu rasa

Rasa yang membuatkan aku menangis, buat aku sedih saban hari

Ya, mungkin aku terlalu layan perasaan yang aneh ini

Tapi rasa ini , hadir kerana dia, yang telah aku anggap sebagai kawan

Kawan yang banyak membantu aku, dan dia

Hanya mereka yg rapat dgn aku, tahu siapa dia.

Ok, tutup kisah sedih aku


Sekarang sila jawab, mana menghilang ?

Hehe, aku ada. Sentiasa ada di sini

Cumanya atas beberapa faktor, aku malas nak update blog

Bukan tak ada cerita, ada. Banyak sangat

Semuanya masih dalam draft lagi

Nanti, aku akan buat auto publish kebanyakan entry aku.

Bacalah, kalau rajin untuk tahu cerita mengenai aku, 

Selamat malam :)

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Friday, October 25, 2013

Baru ?

Hi, selamat malam


Entry pendek untuk harini. Sebab mengantuk awal sangat dan harini agak sibuk dengan rumah tangga. Haha. 

Ok, nak tanya ni, macam mana penampilan baru blog aku ? Header baru, background baru ? Hehe, rasa macam segaq habis ni bila dah bertukaq semua. Macam tampil yakin gitu. Kuikui. 

Kenapa aku tukaq pulak sekarang ni? Sebab saja saja. Rasa macam lagi best pakai nama sendiri dekat header blog sendiri. Hah, boleh tak macam tu? Mudah dan ringkas ja kan jawapan aku. Muehehe.

Lagipun, dah sampai masanya blog ni dijadikan blog yang macam lebih personal sedikit untuk aku, sebab sekarang ni aku lebih banyak luahkan perasaan di sini. Tapi, still akan aku kongsikan berita2 yang penting dan menarik untuk bacaan semua. Stay tune saja okey?

Hmm, btw esok aku ada aktiviti dengan Jabatan Farmasi dekat Taman Negara. InsyaAllah, harap - harap semuanya berjalan dengan lancar dan aku sihat elok saja untuk aktiviti esok. Hehe. Ayuh lah sama sama kita doakan ya. Selamat malam :)



Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Thursday, October 24, 2013

Praktikal

Assalamualaikum,

InsyaAllah, aku sekarang ni dalam proses untuk memenuhkan blog aku dengan cerita praktikal aku sepanjang tempoh 5 bulan ni. Eh, 4 bulan saja rasanya sebab bulan pertama aku masuk praktikal, aku dah ceritakan serba sedikit kan, haha. 

Makanya, bagi mereka yang rajin stalk aku (eh, ada pulak? haha) , inilah masa yang sesuai untuk baca nukilan serta luahan rasa hati aku di setiap department yang sudah aku attach. Haha. Aku tahu ada mata mata yang memerhatikan aku dekat blog aku ni, aku okey saja sebab ini kan blog aku, so lantaklah aku nak cerita apa dekat sini kan. Haha. Sungguh tidak sopan aku ni.

Dan seperti yang dimaklumkan, sekarang ni aku tengah bercuti lagi, oh sungguh seronok rasa tengah bercuti sekarang ni. Kahkah, rasa ringan sekejap kepala bila jauh dari ubat ubatan ni. Kuikui. Hmm, tapi hari ni dah hari Khamis, sekejapnyaa rasa cuti dah nak habiss, sobsob. Tinggal minggu depan saja lagi tau, wuwuwu. 

Tapi so far, alhamdulilah cuti aku sangat terisi dengan baiknya walaupun still ke sibuk ke sana ke sini, tapi masih ada masa lah untuk dapatkan tidur yang panjang, dan rehat yang lama. Haha. Mungkin minggu depan aku akan free dan lepak di rumah saja sebab setakat harini masih belum plan apa2 aktiviti minggu depan. So, sesapa yang rasa nak berjumpa aku, sila inform okey, kita arrange bebaik. Hehe.

Okaylah, aku nak sambung buat entry pasal praktikal aku pulak. Merapu banyak banyak kat sini kang dah makan banyak masa dah. Masa itu emas tahuu ? Haha. Selamat malam, salam Maghrib :)



Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, October 23, 2013

Hati ini . . .

Hati ini,

sukar untuk ditafsirkan

Hati ini,

sukar untuk menjelaskan

Hati ini,

sukar untuk menerima

Namun, 

hati ini percaya yang perancangan Allah lebih baik

Hati ini,

tahu yang Allah simpannya untuk seseorang yang lebih berhak, lebih baik

Hati ini, 

Allah simpan, 

Allah pelihara untuk seorang insan yang bergelar suami, seseorang yang halal untukku


Hati ini,

kadangkala dia kuat, dia kental hadapi semua rasa yang datang

Tapi kadangkala,

hati ini mudah tersentuh, mudah terluka, dan mudah menerima

Tapi kali ini, hati ini tahu

Yang sekarang bukan masanya yang sesuai lagi.

Hati ini,

masih tertutup rapat dan kuncinya telah dilempar jauh

jauh dari tuannya, dan hanya akan dibuka

bilamana masa itu sesuai dan orang yang sesuai

Terimakasih Ya Allah,

kerana menyimpan hati ini sebaiknya,

untuk orang yang berhak untukku,

untuk orang yang kau berikan agar aku dapat lengkapi kekurangannya

dan dia dapat lengkapi kekuranganku ini

untuk orang yang mampu memberi bahagia buatku

dan orang yang mampu membimbing aku ke arahMu, insyaAllah, amin


Ya Allah,

Aku percaya perancanganMu lebih baik  :)


9.20 pm,
Alyaa


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, October 22, 2013

Rahsia

Rahsia,

bukan lagi rahsia bila ianya dibongkarkan

Rahsia,

bagi aku bila ianya disebut rahsia makanya ia harus dikekalkan sebagai rahsia

Rahsia,

terlalu banyak rahsia yang aku simpan,

rahsia kau, dia dan mereka.

Rahsia,

boleh terdiri daripada pelbagai perkara,

dari sekecil kecil zarah sehingga sebesar besar gajah.

Rahsia,

harini aku sedar, yang bukan semua orang boleh menyimpan rahsia


Mungkin selama ini aku terlalu lena dibuai mimpi indah,

kerana aku percaya dan yakin,

yang rahsia akan kekal sebagai rahsia untuk mereka yang aku percaya

Tapi, 

apa yang aku tahu harini, bukan semua orang, bukan semua

mampu pegang rahsia, yang mana

walaupun dia tahu itu bukanlah rahsia,

tapi dia boleh fikir yang orang lain taknak orang lain tahu

mengenai hal itu. 

Rahsia,

aku sendiri sudah penat menyimpan rahsia.

Penat sampai aku rasa cukup, untuk setakat ini


Kerana aku, 

tak mungkin akan menyimpan rahsia engkau lagi.

Setelah ini semua yang engkau balas untuk aku.

Terima kasih untuk itu, terimakasih sangat sangat. 

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Monday, October 21, 2013

Cuti

Alhamdulillah, akhirnya.

Setelah hampir 5 bulan menanti, tiba jugak cuti semester. Yeay !

Ok, harini aku kerja lagi sebenarnya pagi tadi. Sebab ganti cuti haritu

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.

Seronok sangat, taktahu kenapa

Rasa macam sepanjang hari ni nak senyum saja. Hihi

Syukur, Allah permudahkan segalanya walaupun rasa berat nak kerja harini.

Almaklumlah, yang lain kan dah start cuti.



Rasa dapat cuti lama ni, sangat indah. Haha, macam hape lagi aku

Nak cuti 2minggu je, kecoh satu department macam aku cuti sebulan

Kahkah, saja ja nak bagi dramatic sikit, kuikui

Ok, aku nak berehat saja cuti kalini. And in between, insyaAllah akan ada aktiviti lah kan. Haha

Selamat malam.

posted from Bloggeroid


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, October 20, 2013

Kerja



Hai, selamat malam.

Esok pagi saya masih kerja

Sedangkan kawan2 saya yang lain sudah cuti.

Takpe, saya okey, saya dah besar.

Hihi.

Semoga saya kuat untuk esok hari.

Selamat bekerja jugak untuk mereka yang bekerja dan ada kuliah esok ! :)
posted from Bloggeroid

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Saturday, October 19, 2013

Unofficially done semester 5 !

Assalamualaikum, selamat petang.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Akhirnyaaaaa, setelah bertungkus lumus hampir 5 bulan, cuti semester tiba juga. Dan semestinya cuti kalini sangat dinantikan kerana sudah penat, penat sangat dengan drama yang kerap berlaku depan aku saban hari. Malas lagi nak cerita dekat siniiii, kalau terasa nak cerita nanti, aku ceritalah ya. Hehe.

Ok, sebenarnya, baru unofficially tamat sebabnya Isnin ni aku masih kerja sebab ganti cuti yang aku ambik Emergency Leave haritu dan lagi satu, result tak release lagi kan, takboleh berapa nak seronok sangat lah ni. Haha. InsyaAllah, berharap sesangat agar lulus dengan jayanya praktikal aku kalini, amin.


Hah, lagi satu kan, sebenarnya aku cuti dua minggu je, bukannya lama macam yang korang tengah bayangkan tu, haha. Bagi aku, itu sudah cukup memadai untuk merehatkan segala urat sendi badan yang bekerja kuat setiap hari tanpa mendapatkan sebarang bayaran mahupun balasan, haha.

Aku buat kerja macam biasa walaupun orang duk puji aku melambung sesangat kata rajin lah apalah. Sebenarnya, aku buat sebab aku nak dapatkan pengalaman. Sebab bagi aku pengalaman tu sangat berharga, tiada nilainya. Dan alhamdulillah, mereka percaya pada aku untuk buat kerja, dan bila staff takda, aku diberi amanah untuk take over walaupun sehari. Itu dah cukup memadai buat aku, serius taktipu. Even nampak macam PPF dan pegawai buli student macam aku ni, tapi sebenarnya tak. Masa ni lah banyak pengetahuan, ilmu dan pengalaman kau boleh kutip sebab lepasni kalau orang tanya kita boleh cerita apa yang kita buat sepanjang praktikal ni.

So, dipendekkan cerita, lepasni aku bolehlah nak godek blog ni harihari, update harihari, edit blog bagi nak kemas sikit dan lain lain lagi. Haha. Seronoknyaaa rasa. Wiwiwiwi. Oh, aku rasa masa cuti ni sangatlah sesuai untuk buat entry yang dah banyak tertangguh yang aku nak cerita dekat sini. InsyaAllah, doakan moga aku rajin supaya kelak bila aku sambung belajar, aku boleh rewind balik apa yang aku buat time praktikal diploma. Hehe.

Perkara paling best bila praktikal, dapat buat food hunting dengan kawan2 baik ! Yuhuu



Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, October 13, 2013

Puasa Sunat Hari Arafah

Assalamualaikum, selamat malam






Esok, 9 Zulhijjah merupakan hari dimana umat Islam akan berkumpul di Padang Arafah untuk berwukuf.

Dan, kepada umat Islam yang tidak melakukan ibadah haji, disunatkan untuk berpuasa hari Arafah pada 9 Zulhijjah, yang jatuhnya pada esok hari.

Oleh itu, sama samalah kita berpuasa sunat pada esok hari bagi yang berkelapangan. :)

Dan rebutlah peluang dan ganjaran yang Allah berikan kepada kita untuk esok hari. Wallahualam :)


:: Sumber gambar : Facebook::

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Saturday, October 12, 2013

Future

Future,


think about it,

seriously scared me off !

But, somehow,

i'm waiting for it, because i want

to know who am i going to be soon,

to know whom am i going to married to,

to know where am i at this stage of life 

and almost everything i want to know.

And for this,

i'm fully rely to Him, Allah S.W.T to make the best story line for my life and my future

i put my confidence and trust to Him as i know Allah will never let us down.

I just need to pray that one day , 

all my dreams will come true,

insyaAllah. :)


And not to forget,

i'm so eager to know who is their soul mates , to my both lovely "big brother" 

i just can't wait for it, and of course

my prayer always for both of you guys ! 

As i know both of them are too choosy ! Haha



Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Monday, October 7, 2013

Laugh .

Hai,

Since I was too busy with my life because semester 5 will end soon, so soon so I've limited time to update my blog with my happy and sad story. But, promise you, later on, after all things settle up, I will spend more time to update things that me or my friends or my silent reader want to know. So far, alhamdulillah, my life seems so great. Practical session went smoothly, ( just having few complications that makes me crazy sometimes) and i'm healthyy ! :)

For this entry, I just want to share one quote which I got from my FB's friend list. Hope it is a good things to be shared here. 


For me, it is a good quote for a student like me when i'm depressed or stress or something else ESPECIALLY when it is final exam ! Being pharmacy student is a challenging task, I tell you. 24 hours is not enough for you to recall or remember every single things in the lecture note or textbook. But yeah, i'm proud i'm done with it ! Hihi :)

Good night.
 

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Thursday, October 3, 2013

Spontan Hari Khamis

Hai, assalamualaikum, selamat malam



Entry pendek saja untuk harini sebab sangat sibuk dengan tugasan harian dan sebagai seorang pelajar praktikal yang mempunyai banyak dilema. Dilema yang semakin hari semakin buat kami rasa tersepit di tengah tengah halaman yang ada. 

Semoga kami terus kuat untuk menghadapi cabaran hidup ini. Berdoa agar Allah terus pinjamkan kekuatan buat aku dan mereka. 

Apa2pun, bersyukur kerana dipanjangkan umur untuk merasa nikmat yang Allah kurniakan. 

Alhamdulillah :)


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, October 2, 2013

Kawan ?

Assalamualaikum, selamat malam


Harini aku MC lagi, macam biasa. Sebab harini aku ada appointment dengan doktor pakar. So, takdak pilihan lain, kena MC jugak. InsyaAllah, harapnya ini kali terakhir aku jejakkan kaki di hospital ni sebagai seorang pesakit. Semoga lepasni dapat kerja dekat sini. Aceceh, hihi.

Malam ni malas nak bebel banyak dekat sini. Cumanya, alhamdulillah kita dah pun jejakkan kaki masuk ke bulan Oktober. Bulan yang mana tak kurang juga aku menantikannya sebab tak sabar nak cuti semester. Hihi. Walaupun hanya dua minggu, tapi untuk wanita yang bekerjaya macam aku ni, 2 minggu tu sudah cukup memadai buat kami. 

So, tajuk pun korang dah baca. Taktahu kenapa malam ni rasa nak bincangkan pasal kawan ni. Nak dijadikan kisah, yang bait-bait persahabatan antara aku dengan crush aku dah mula terjalin. Haha. Dulu memang dia crush aku sebab aku suka dia, tapi sekarang rasanya takdah. Sebab jenis aku, bila aku dah crush ataupun ada perasaan kat seseorang ni, aku susah sikit nak jadi peramah, sembang huhahuha macam kawan biasa. Bila automatik aku sembang huhahuha, pi sana pi sini dengan dia, jadinya perasaan itu makin lama makin luntur. Dan rasa ingin berkawan biasa, berkawan rapat tu lebih mudah, lebih mesra. Sebab bagi aku, berkawan lebih baik dari menjalinkaan sebarang hubungan buat masa ni.


Mesti tertanya-tanya kenapa dulu aku boleh crush dengan kawan aku ni kan? Tapi, sekarang tidak. Haha, sebab dulu dulu nampak dia macam smart, segak sangat la, in fact sekarang pun macam tu. Haish, biasalah budak2 remaja macam aku ni, jiwa rasa nak feeling bagai je kan, tapi masa tu takdak lah gigih sangat ambil tahu serba serbi pasal dia hah. Gitu-gitu je tengok sebab sedap mata memandang. Kuikui

Tapi, alhamdulillah, Allah bukak jalan yang mudah bagi aku untuk kenal dia dan seterusnya menjadi kawan aku sekarang. Boleh dikatakan macam kawan baik jugak lah kan sebab satu kepala jugak dengan aku dia ni. Tapi, still aku respect dengan dia sebab dia lebih tua daripada aku, haha. 

Dan sejak jadi kawan ni, serius tak tipu, rasa suka dekat dia, eh taksuka lah, minat tengok ja, lama kelamaan hilang dengan sendirinya. SubhanaAllah, sungguh ajaib rasanya, tapi ini semua aturan Allah, bukan. Sudah itu yang aku mahukan, maka Allah permudahkannya. Bila fikir fikir balik yang aku pernah crush dengan dia, sumpah rasa nak tergelak terbahak bahak. Kenangan beb, semua tu kenangan. Hehe

InsyaAllah, semoga persahabatan antara kami kekal bersama sama dengan yang lain. Aku siap kata, nanti nak kahwin jangan lupa jemput, tersipu sipu dia. Haha. Terimakasih sudi tambah kawan dalam hidup ! :)




Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, September 29, 2013

Makan-makan @ The Mahi Mahi Restaurant & Clubhouse

Assalamualaikum, selamat malam


Alhamdulillah, berjumpa lagi kita di ruang merapu meraban bersama Alyaa. Haha. Ok, disebabkan sekarang ni dah macam larut malam sikit, jadinya aku nak update secepat yang mungkin laa. Sebabnya esok dah kerja meh. Cukup2 sudah berehat selama dua hari ni. 

Ok, seperti biasa, kerja aku memang akan bercerita tentang aktiviti yang aku buat saja kan. Hehe. Untuk hujung minggu kalini, alhamdulillah well spent together with beloved ones ! :) Untuk hari Sabtu, kami ada tournament badminton. Aku tak main sangat pun sebab jadi pemain simpanan sajee. Haha. Tapi, penat jugak sebab sempat main satu set jugak dengan kawan aku ni hah. Game habis lebih kurang pukul 2. Team menang satu, kalah satu. Overall, mereka sangat awesome ! 

Game di Dewan Pangsapuri Pesona, Taman Pauh :)
Ok, sekarang nak cerita pasal makan makan yang kami join harini. Lebih kurang pukul 3 petang lebh, tetiba Kak Sakinah, PRP di HSJ whatsapp aku tanya nak join tak diorang makan2 dekat Mahi Mahi. Katanya Mahi Mahi ni dekat Kepala Batas je. Sumpah ooh, masa mula2 Kak Kinah bagitau ni, aku macam blank kat mana lah Mahi Mahi nii. Haha. Rupa2nya dekat Kiosk Bertam jee. Nampak sangat aku macam tak familiar kawasan sendirii. Kihkih

Macam biasa, kalau ada aku, mesti kembar aku, si Ika ni ada jugaa. Haha. Bestlah dapat kumpul ramai2, makan sekali kan. Lagipun, Kak Kinah yang suruh ajak student ramai2, aku pun ajaklah mereka kan. Sekali dengan adik beradik, Si Bedah dengan Hajar. Ajaib jugak mereka nak ikut sesama. Hihi. 

Mesti ada yang tertanya kan, Mahi Mahi tu apa ? Sebenarnya, kami sendiri pun taktahu hah Mahi - Mahi tu apa. So, Kak Kinah terus pergi tanya waiter yang sangat kelakar tu, Mahi Mahi tu apa. Rupa2nya, Mahi Mahi tu macam sejenis ikan lah. Sangat sesuailah dekat tempat diorang yang ada jual makanan seafood, ada steamboat dan macam2 lagi.

Hidangan istimewa dekat sini : Nasi Goreng Mahi Mahi

Seriusly cakap, memang berbaloi baloi sangat makan dekat sini. Sedaaaaapppp dan menarik. Lepasni, bolehlah nak recommend dekat siapasiapa tempat ni. Memang kenyang sangattt ohh makan steambot size L ni. Walaupun hanya untuk makan 4-5 orang, tapi kami ber 7 susah untuk habiskan. Tapi, habis jugaaa lah sebab macam membazir pulak kan. Hihi

Antara isi steamboat untuk size L :) Banyakkk kan?

Hidangan petang Ahad kami :)
Harini jugak, kami dapat rasa satu jenis makanan yang cara hidupnya ala ala kerang sikit, iaitu mentarang. Eh, aku pun tak pasti mentarang ke menterang tapi lebih kurang gitulah namanya. Memula nak makan kerang bakar, tapi kerang tak sampai lagi masa ni, so kitorang trylah makan menterang ni. Sedap jugak rupanya. Haha. Hmm, menterang tu apa ? Meh nak tunjuk

Mentarang yang sedap !

Nampak menyelerakan bukan? Sangaaattt
Ok, nak makan mentarang ni pun ada cara2nya jugak tau. Bukan macam kerang, bukak sarung terus makan. Haha. Alhamdulillah, tekak boleh terima rasanya ini. Terimakasih Kak Ain ajar kami cara makan. Hehe.

So, nampaknyaa aku lebih mudah untuk buat review pasal makanan sebab tangan ni lajuuu je nak menaip pasal benda ni. Sampai rasa dah panjang entry kitee nii. Haha. 

Kepada sesiapa yang nak rasa makan kat sini, silalah yaa. Sangat berbaloi dengan harga yang dibayar, tak tipuuu punyaa. Makan sangat kena dengan citarasa kami lah setakat niii. Lepasni, nak buat food hunting kat lain pulak. Almaklumlah, Penang ni kan 'syurga makanan'. Haha

Hujung minggu Ahad yang membahagiakan ! :)
Oh, last but not least, terimakasih Kak Diha sebab belanja Red Velvet cake Secret Recipe tadiii. Saya anggap sebagai hadiah birthday saya okey? Haha. Red velvet tu pun sedap sangat, bak kata orang, orang belanja memang semuanya sedap kan ! Haha.



Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, September 25, 2013

Sakit itu ujian.

Assalamualaikum, selamat malam.

Aaaa, sakit datang menyerang aku lagiii. Well, sebenarnya aku memang tak sihat sejak minggu lepas lagi. Asyik demam tak henti2 sampai harini. Tapi, alhamdulillah Allah pinjamkan jugak kekuatan buat aku untuk aku harungi hari2 aku sebelum ni, untuk aku pergi bekerja di hospital.

So, disebabkan dah hampir seminggu aku demam, dan selsema aku pun tak hilang2, aku terpaksa serah diri kat hospital pakar harini. Memang itu jeee pilihan yang aku ada sebab mak aku dah risau takut aku kena infection dekat tempat pembedahan aku harituu. Biasalah, benda ni saling berkaitan antara satu sama lain, sini sakit, sana pun kemungkinan akan sakit. Hihi




Dipendekkan cerita, aku memang lemahhhh sesangat minggu ni. Hari Isnin haritu aku hampir rempuh rumah aku sendiri bila nak park kereta dekat porch kereta, nasib baik sempat sedar diri balik. Semalam pulak aku drive hampir langgaq orang, memang tiap kali lepas balik kerja, terus aku lemah semacam. Dengan sakit hidung, suara macam Awieee , lagilah emosi lain kan. Haha

Harini aku MC. Harapnya dah cukup rehat aku dapat. InsyaAllah, amin. Moga aku terus bersemangat untuk esok dan seterusnyaa. Amin. Btw, doakan aku untuk test viva unit manufact Jumaat nii. Aku tk ready lagi, sobsob :(




posted from Bloggeroid

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, September 24, 2013

Visiting lecturer to Hospital Seberang Jaya

Assalamualaikum ,


Oooh, i'm proud of myself since now I can update my blog even it is working days ! Yeay ! Big clap for me, yeah ! Haha. Well, actually it requires so many forces for me to update this blog since I've no one to express my feeling and my thought to my friends since we are so busy adapting ourselves with work environment.

Hell yeah, i'm telling you the truth ! Work session is so different, many different than the theories one. Sigh. Even staff here said that, even you are good enough in theories, doesn't mean that you are good in practical. That is so true, because some people does not have ethics in their work, hmm. 

Oh, i'm nagging too much now. So, let's proceed to the main point why i'm writing this post today. Actually, every semester, when it comes to the end, our lecturer from Faculty of Pharmacy , either from Bertam campus or Puncak Alam campus will give us a visit to monitor our performance during practical session here. Technically, our session is today, 24th September 2013

Our lecturer informed us a week earlier so that we can book a place for meeting and informed our local preceptor first. As for now, i'm being attached at Outpatient Department, so i'm having a bit difficulties to escape myself from here. Haha. But yeah, who cares ? Miss my lecturer too much and it's important meeting la. Hehe. 

Us, and the lecturers ! :)
Seriously, we're so grateful to have Sir Fauzi and Sir Nadzri to come and visit us. Please guys, be jealous with us. Haha. Sporting as usual, great advices also ! Truthly, most all of us miss our beloved lecturer. Thankyou so much to come and visit us, for you also Sir Kurshid even we didn't know you well. :) Aaaa, i still want to have long chat with you, Sir. Hope we can catch up later ? Hehe.

Oh btw, thankyou girlsss for teasing me in front of sir just now. Blushing day ever for me. Not once, but twice. During lunch , they tease me in front of pharmacy assistant. But yeah, that is 'karma' since i also love to tease them before ! Haha. 

To sir, i'm sorry if i'm being too serious during the meeting. "Amboi, seriousnya" said Sir Fauzi during my explanation about our research. Kahkah. Not that too serious la, Sir. Just my voice is too bad, need to talk quite loud and serious so that you hear it clearly. :)

Last but not least, i'm enjoyinggg my day meeting with all of you, sir ! See youuu lateer :) 




Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Monday, September 23, 2013

Terima kasih Nuffnang !

Assalamualaikum, selamat pagi


Ok, aku tahu macam pelik bila aku update blog masa hari bekerja kan, tapi disebabkan weekend haritu aku macam sibuk sedikit, so masa yang ada dan terluang ni aku curi sekejap untuk update blog. Haha


So, disebabkan entry ni entry di hari bekerja, makanya entry ini pun akan jadi ringkas, padat dan mutakkhir lah. Haha. Ok, rasanya semua dah baca tajuk yang penat aku perah otak tu, so baiklah kiranya aku bercerita terus tanpa memutar belitkan lagi ayat.

Haha, sebenarnya aku cuma nak cakap yang aku sayangggggg sangattt Nuffnang ni. Hikhik. Sebabnya Nuffnang rajin jugak bagi BE kat aku. Alhamdulillah, walaupun earning taklah sehebat mana, tapi still bersyukur atas rezeki yang Allah bagi ni.

Dannn walaupun aku jarang update blog, tapi Nuffnang still baik hati nak bagi BE kat aku. Walaupun aku dah jarang blogwalking sekarang, followers pun banyak tu jee tapi still dapat jugak satu dua BE. 

Alhamdulillah, BE untuk Q3 Prepaid Roaming tu still berjalan walaupun dah sebulan lebih dan juga BE untuk Escape-Teaser ni. Ok, sebenarnya cuma nak cakap pasal BE yang terbaru ni Ford MCA Launch (SEPT) ni. Haha. Baru je lagi masuk semalam. Tak perasan jugak aku sebenarnya, sebab sebelum ni macam merajuk jugak aaa lama BE tak masuk. Tengok2 masa log in Nuffnang tadi, ada jugak satu. Yeay ! Alhamdulillah. :)

Hah, sampai sini dululah, nanti aku sambung merepek lagi dekat entry lain. Nantikannn yer ! Btw, lepasni aku kena rerajin jugak ah update blog ni, baru masyuk Nuffnang kan. Haha. Ok, byeee




Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, September 22, 2013

Hujung minggu . . .

Assalamualaikum, selamat malam

Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur sampai harini. Aaaa, aku terlalu rindukan blog ni. Rindu nak cerita semua benda kat sini. Aku ada banyakkkk sangat pending post kat draft blogger ni. Entah bila dapat aku releasekan dekat sini

InsyaAllah, aku cadang nak buat auto publish entry. Sekurang2nya blog aku ni hidup la jugak kan kalau sehari satu entry. Haha.

Ok, sekarang pun dah lewat malam, aku pun dah letih sebab harini seharian buat kerja rumah, buat kerja hospital yang tertangguh tu, so aku hanya nak pendekkan saja entry ni.




Hujung minggu aku untuk minggu ni boleh kira awesome jugak walaupun nampak macam bukanlah hebat sangat kan. Haha. Well said, weekend baru ni iaitu Sabtu, semalam aku dapat dating dengan baby girlsss aku yang tengah rindu dekat akuuu. Haha.

Sebenarnya, aku pun macam stresss sangat kerja, so bila dia ajak aku lepak pantai, aku on jeee. Haha. Dah dua kali tanya aku, so aku ikut jeee, alang2 boleh lepaskan tekanan aku nii. Haha




Terimakasih girlfriend sebab belanja ais kacang ! Ya, walaupun tk sedap tapi boleh tahan lah kan rasanya. Untuk hadiah birthday katanya. Yeyy, hihi. Oh btw, cakap pasal hadiah birthday ni, aku tk sabaq nak cerita pasal celebration aku untuk tahun ni. Nanti aku cerita kat siniii okeyyy. Haha. Tunggguuu.

Dan untuk kawanku, girlfriend ku ni, best of luck for your upcoming final exam ! Do your very best ok, we are here to support you ! Goodluck bankers ! :)



posted from Bloggeroid

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Monday, September 16, 2013

Officially 20's.

Assalamualaikum , selamat malam, salam 1 Malaysia !


Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur hingga ke harini. Harini, 16September 2013, hari lahirku yang ke 20. Alhamdulillah, alhamdulillah, syukur ku panjatkan pada Illahi kerana masih izinkan aku untuk menghirup udara segar milikNya di muka bumi ini. 

Tiada lain yang aku mahukan sedari dulu selain menjadi seorang yang berguna untuk agama, bangsa dan negara. Selain menjadi anak yang baik, kakak yang mithali, adik yang sempurna, dan juga pelajar yang cemerlang. Dan semua ni aku berharap agar terus berjalan seiring dengan usiaku yang makin meningkat.

Makin tua, orang kata makin dekat kita dengan kematian. Harapnya, dengan pertambahan umur ini, makin bertambahlah amal ibadat ku ini. InsyaAllah, sama sama kita doakan ya. :)


Dan apa2pun, jutaan terimakasih aku ucapkan kepada semua rakan2 aku yang tak putus2 bagi ucapan hari lahir, yang tak putus2 bagi semangat masa aku down, masa aku sakit, especially masa aku operation haritu dan lain2 lagi. Terimakasih sangat3 ! Hanya Allah yang mampu balas semuanya itu. Aku sayang korang semua !
September babies ! :)

Kawan baik yang takpernah lupa birthday aku ! :)

Pagi2 bangun harini, rasa macam tak percaya, harini aku dah 20 tahun. Oh, maka berakhirlah sudah zaman kebelasan aku. Wuawuawua. Macam tak percaya, serius, tapi ini kenyataan yang perlu dihadapi. Hehe. Start dari tengah malam semalam dah ramai yang wish, tapi malas lagi nak reply bajet2 taknak masuk 20tahun. Haha.

Dah ready memasing ni. Haha. Thanks Paan, Nita sebab tak lupa birthday aku ! :)

Dan terimakasih juga untuk Facebook sebab ingatkan semua kawan2 dalam friendlist aku tentang birthday aku harini ! Haha. Macam terharu bila reramai post dekat FB then PM FB. And yes, feel truly bless, for this year with all of you here. Thanks guys ! :)

Soooo by now, i'm officially 20's. Be matured please, Alyaa. Be yourself and most important become good caliph , obey to your religion and goodluck for your future ! :) 

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Rainbow Paradise Beach Resort : Bahagian I

Assalamualaikum, selamat petang, salam 1Malaysia !


Apa khabar semua harini? Wahh, semua nampaknya macam seronok ya harini cuti ? Haha. Samalah aku, seronok juga dapat bercuti panjang sikit kalini. Dapat rehat lebih2 sikit. Hihi

Tapi, rehat2 aku pun kena buat kerja jugak meh. Kena study untuk post test manufacturing nanti. Wuawua, aku masih belum bersedia untuk test Jumaat ni. Sobsob. Harap2 dapat cover untuk semua nanti. Nervous2.

Ok, malas nak cerita panjang, cuma nak kongsikan yang hari Sabtu baru ni aku ada ikut family day company mak aku. Family day ni diadakan di Rainbow Paradise Beach Resort dekat Tanjung Bungah. Siapa2 orang Pulau Pinang atau pernah datang Pulau Pinang ni, taulah tempat ni kat mana. Tak susah sangat pun sebenarnya nak cari. 

Tempat ni best, sangat best. Tapi ada dua benda saja aku takpuas hati kt tempat ni, iaitu dia punya parking lot dan juga kemudahan lif yang disediakan. Aaaa, dua benda ni boleh bikin gaduh ooo. Aku harap pihak pengurusan dapat ambik benda ni sebagai sesuatu yang serius untuk keselesaan pengguna2 nya nanti.

Nak cerita panjang pasal family day ni pun rasa macam boring jugak, sebabnya tak banyak aktiviti pun yang ada. Tetambah untuk kami yang dah besar panjang ni kan. Lagilah rasa pelik sangat. Haha. So, kerja kami bila orang bermain, kami berphotoshoot ! Sempat la jugak posing2 sini sana bagai. Hehe.







Atas ni antara gambar pemandangan yang sempat kami capture pada petang hari hari Sabtu tu. Sangat best tempat ni sebab nya ada pantai ! Aaaa, aku sangat sukakan pantai. Kedamaian, ketenangan aku dapat dari melihat kebesaran Allah ini. Rasa macam dapat lepaskan semua tekanan yang pernah ada dalam diri ini. Hah, gituu. Haha. Ok, itu baru gambar pemandangan, gambar view petang2 kan, nanti untuk next entry aku masukkan gambar kami2 pulak dan untuk aktiviti hari Ahad pula. Hari Sabtu ni sebab dah sampai agak lewat atas faktor2 tertentu, so sempat buat aktiviti sikit2 saja. Hihi. 

Selamat bercuti semua ! :)



Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, September 8, 2013

Mimpi

Assalamualaikum, selamat malam.


Mimpi, 

Kata orang mimpi tu mainan tidur. Bukan sorang dua yang kata begitu. Semua orang, semua orang akan berkata benda yang sama bila kita bercerita yang kita ni mimpi sekian, sekian. Malah, kalau orang cerita dekat aku yang dia mimpi yang cantik dan indah, aku pun akan kata mimpi tu mainan tidur. Hihi

Hmm, aku sendiri taktau kenapa tangan ni rasa ringan jeee nak buat entry pasal mimpi. Lagipun, bagi aku semua orang pernah bermimpi, betul tak? Tak kiralah mimpi yang baik2 ke, yang buruk2 ke, yang penting mesti semua orang pernah rasai mimpi dan tahu apa itu mimpi. Jadi, tkperlulah aku nak terangkan seketul ketul kan. 

Sama juga macam aku, ya aku bermimpi. Bukan sehari dua, tapi setiap kali tidurlah. Haha. Tapi, bukan itu yang aku ingin ceritakan kali ni. Aku nak kongsikan cerita mimpi yang mana aku tak ceritakan dekat sesiapa pun malah kawan baik aku sendiri. Sebab aku tau nanti dia mesti gelakkan aku sebab boleh mimpi macam tu. Haha. Jadi rasanya dekat blog ni lah tempat yang aku rasa terbaik yang aku boleh luahkan. Mana tahu, nanti2 kala mimpi jadi realiti ke, boleh aku baca balik apa yang aku merapu meraban sekarang ni. Haha

So, apa benda yang hang mimpi Alyaa oiiii ? Ok, sebenarnya, aku rasa mimpi aku ni macam berturutan cerita dia. 2 minggu lepas tak silap aku, aku dah start bermimpi pasal dia. Siapa dia ? Dia yang berjaya buat aku gelak tiap kali aku rasa moody, haha. Untuk memudahkan aku cerita, si dia ni ialah MK. Singkatan yang biasa aku gunakanlah. Hoho. Ok, sambung. Lepas daripada tu, aku dah tak mimpi pasal dia dah. Aku pun macam okey, rilek lah sebab tk sangka boleh mimpi dia kan. 


Dipendekkan cerita, dua malam lepas, Jumaat malam Sabtu baru ni, aku mimpi MK lagi. Dan kalini, muka MK sangatlah jelas, aku nampak figure dia, nampak senyum tawa dia, dia punya suara, serta usikan dia pada aku. Semuanya sama, seolah2 mimpi itu memang real. Dalam mimpi tu, MK datang pujuk aku sebab aku macam tengah bersedih, aku sendiri tkpasti apa sebabnya aku sedih tapi memang aku mengalirkan air matalah. Haha. Dia datang dekat aku, sambil buat lawak dan cuba pujuk. Dan ya, aku terkejut sebenarnya macam mana dia boleh ada di situ, sebabnya suasana masa tu di hospital tempat aku praktikal ! Senyum, ya aku memang senyum bila tengok cara dia pujuk aku, sebab dia memang boleh buat aku senyum, gelak walaupun tengah moody sangat2. Hai, kenapalah aku kenal kau dan pernah kenal kau MK. Hmm

Ok, tkkanlah aku nak cerita the whole mimpi aku tu kan kat sini. Ada lah drama2 sikit dalam mimpi tuh. Aku tersedar bila mana azan Subuh berkumandang dan masa tu mimpi berhenti dengan aku bermesra dengan MK sebagai sepasang suami isteri. Sangat tak cukup nafas aku jadinya masa tu. Haha

Nak pendekkan lagi cerita ni, malam semalam, aku mimpi keluarga MK datang meminang aku. Sumpah sangat terkejut. Sebab aku kenal MK taklama sangat pun dalam dunia realiti ni. Haha. Memacam lah aku ni nak bermimpi kan. Mungkin kesan daripada bergambar atas pelamin pagi tu. Haha. Sampai sekarang pun sebenarnya aku pelik kenapa dia yang muncul dalam mimpi aku. Kenapa diaaa ? Ikutkan, aku cuba nak lupakan si MK ni, tapi makin teringat pulak jadinya. Uhuk3


Fuhh, makin panjang jadinya entry aku ni. Cerita pasal mimpi saja kan. Hihi. Aku pun taktau lah petanda apa aku dapat mimpi2 macam ni. To be truth, memang dah lama aku tak jumpa dia ni. Rindu memang rindu tapi bila tiap kali jumpa, takde nya lah aku nak cakap aku rindu dia. Haha. Lepas ni memang aku takkan dapat jumpa MK dah, itu yang pastinya. Kalau ada jodoh, ada kesempatan, dengan izin Allah mungkinlah aku boleh jumpa dia lagi. Hekhek. 

Aaaa, sampai sini dululah aku nak merepek2, kena sambung study dan buat kerja lain dah. Sorry kalau rasa annoying dengan post kali ni. Hikhik. Selamat malam dan selamat bekerja esok ! :)

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011/2012. ALL RIGHT RESERVED BY ALYAA IBRAHIM