Thursday, February 24, 2011

Kelebihan Surah Al-Mulk...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Malam-malam macam ni ingat nak update blog kejap sambil menonton televisyen.. Hehe..

Malam ini Nurul nak cakap sikit tentang KELEBIHAN SURAH AL-MULK.

Sebenarnya, Nurul rinduuuu sangat-sangat nak baca Al-Mulk ramai-ramai macam kat maktab dulu..

Nurul ingat lagi masa Form 4 dulu, lepas prep malam, Blok Khadijah mesti akan baca Surah Al-Mulk..

Around pukul 11.15 malam, Kak Aisyah selaku Ketua Blok merangkap senior akan menjerit:

PERHATIAN KEPADA KHADIJAH ATAS DAN BAWAH, SILA BERSIAP SEDIA UNTUK BACAAN AL-MULK.. 

Haha.. Apa lagi, semua kelam kabut. Kalau tak keluar dari bilik, bunyi ini akan kedengaran,

TOK! TOK! AL-MULK!! AL-MULK!! 

Walaupun uzur tapi tetap kena keluar dari bilik.. Huargh! Rindunya... Saat-saat macam ini.. Kalau kat rumah, asyik baca sorang-sorang ja. Tak best sangat. Hehe.. Tapi, bila naik Form5, Blok Khadijah dah kurang baca Al-Mulk ramai-ramai.. Kadang-kadang je.. 

Okey, sekarang jom berbalik kepada cerita asal iaitu Kelebihan Al-Mulk ini. Jangan asyik baca saja tanpa mengetahui kelebihan membaca Al-Mulk ini. Banyak sebenarnya kelebihan membaca surah ini. Nurul pun baru je mengetahui kelebihan-kelebihan ini. Sebenarnya dah tahu sebelum ni, tapi saja nak kongsi dengan kawan-kawan sambil menambah ilmu pengetahuan, Tak salah kan berkongsi ilmu? Dapat pahala.. Kan3?

Jom, sama-sama kita hayati artikel ini...

KELEBIHAN SURAH AL-MULK

Surah Al Mulk adalah surah keamanan dan keselamatan, kerana ia menyelamatkan pembaca-pembacanya dari sEksa kubur. Sejarah telah membuktikan seperti yang berlaku di zaman Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam. Ibnu Abbas menceritakan:

" Pernahsuatu ketika sesetengah para sahabat berkhemah di atas kubur. Mereka sebenarnya tidak menyangka tempat itu adalah kubur. Setelah beberapa ketika berada di dalam khemah, mereka tiba-tiba terdengar suara orang membaca Surah Al Mulk dari mula hinggalah akhirnya. Suara itu datangnya dari dalam tanah. Tahulah mereka, sebenarnya mereka sedang berkhemah di atas kubur. Kemudian hal itu diadukan kepada Rasulullah Shallallahu'Alaihi Wasallam lalu baginda bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulkadalah surah pelepasan kerana ia menghindar pembacanya dari azab neraka."

Meskipunbegitu, Surah Al Mulk juga mempunyai kelebihan-kelebihan yang lain. Disini penulis bentangkan sebahagian daripadanya sahaja. Di antaranya:

1. Abu Hurairah meriwayatkan hadis, katanya yang bermaksud:"Sesungguhnya di dalam Al-Quran itu, ada satu surah yang mengandungi 30ayat, ia mensyafaat bagi lelaki yang membacanya. Maka selagi mana lelaki itu membacanya, selagi itu pula ia meminta ampun untuknya.Surah itu ialah surah Al Mulk."

2. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk itu memelihara dan menghindarkan pembacanya dari azab kubur."

3. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Aku sungguh gembira, sekiranya orang mukmin sentiasa membaca surah Al Mulk sehingga seolah-olah surah itu tertulis di dalam hatinya."

4. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk setiap malam, diselamatkannya dari azab kubur."

5. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai pengganti untuk bersoal jawab dengan MunkarNakir.

6. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran ada satu surah yang terkandung 30 ayat. Surah itu ialah surah Al Mulk. Ia akan datang kepada pembacanya untuk membantu bersoal jawab dalam kubur sehinggalah mereka selamat masuk ke dalam Syurga."

7. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sebahagian surah-surah yang terdapat di dalam Al-Quran ada satu surah yang mengandungi 30 ayat. Surah itu surah Al Mulk. Ia memberi syafaat kepada orang yang membacanya dengan mengeluarkannya dari Neraka dan memasukkannya ke dalam Syurga."

8. Ulama berkata: "Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam tidak akan beradu melainkan setelah membaca surah As Sajadah dan surah Al Mulk."

9. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Al Mulk itu melepaskan pengamal-pengamalnya dari kena azab. Ia akan bersoal jawab pada hari kiamat di hadapan tuhan kerana menuntut kelepasan mereka yang mengamalkannya dari azab api Neraka."

10. Saiyidina 'Ali berkata: "Barangsiapa mengamalkan surah Al Mulk, nescaya dibawa ia pada hari kiamat di atas sayap malaikat serta wajahnya yang cantik seperti nabi Yusuf."

11. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Yasin dan surah Al Mulk terkandung di dalamnya beberapa rahsia dan kelebihan. Barangsiapa mengamalkannya nescaya ia mendapat rahsia-rahsia dan kelebihan-kelebihan itu serta dikasihi oleh semua manusia dan juga menjadi hebat pada pandangan makhluk."

12. Saiyidina 'Abdullah bin Abbas berkata: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk sehingga menjadi amalan wiridnya, nescaya ia mendapat bantuan dan pertolongan dari Allah Subhanahu wa Ta'ala didalam kuburnya. Bila azab hendak datang ke pihak kepala, terdengar satu seruan: "Tidak boleh engkau datang ke pihak kepala ini kerana ada surahAl Mulk."
Begitulah keadaanya bila azab itu pergi ke pihak kaki dan perutnya. Kerana semuanya mengandungi surah Al Mulk." 


Diharap semua dapat memahami artikel di atas dengan baiknya.. Jadi, sama-samalah kita amalkan SURAH AL-MULK supaya kita senang di akhirat kelak...Semoga kita sama-sama dirahmati oleh-Nya... Sekian....


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011/2012. ALL RIGHT RESERVED BY ALYAA IBRAHIM