Saturday, December 31, 2011

Ambang 2012. Selamat tinggal 2011. Selamat Tahun Baru. ^-^

Hai semua.

Apa khabar? Harapnya semua baik2 saja, okey? Harini dah pun masuk 31 Disember 2011. Maknanya tinggal beberapa jam saje lagi kita akan menginjak ke tahun 2012.

So, apa perasaan korang apabila kita akan memasuki tahun baru lgi nanti? Harapnya korang happy saje okey. Dan harapnya azam utk tahun ni dah pun tercapai. Kalau masih tak tercapai, teruskan azam itu sehingga anda mampu mencapainya. Jangan pernah putus asa. ^-^

Sahabat sekalian,

Memasuki tahun baru bermakna kita akan buka lembaran baru dalam hidup kita. Dari seorang remaja, kita akan jadi dewasa, dari dewasa kita jadi tua dan sewaktu dengannya. Dan sewajarnya kita tutup tahun 2011 ini dengan kenangan2 manis. Selain itu, Tutup lembaran2 pahit yang pernah berlaku sepanjang tahun 2011.

Semoga dengan kedatangan tahun baru ini akan menjadikan kita lebih matang, lebih berdisiplin dan menjadi seorang hamba yang taat pada perintahNya.

Apa2 pun, Selamat Tahun Baru 2012 Alyaa ucapkan kepada semua.

Sekian.. ^-^

Published with Blogger-droid v2.0.2

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tahniah Osbon!

Hai semua..

Nampaknya rezeki malam ni menyebelahi Osbon. Osbon merupakan juara Maharaja Lawak Mega. Tahniah diucapkan. Diorang memang superb lah! ^-^

Semoga Osbon akan terus berjaya lagi pada masa depan.

Tahniah jugak diucapkan pada Boboi dan juga Saehu kerana masing2 berjaya mendapat tempat ke 2 dan ke 3.

Rasanya penghujung 2011 memberikan hasil yang lumayan kepada mereka semua. Tahniah sekali lagi!

^-^

Published with Blogger-droid v2.0.2

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Friday, December 30, 2011

Final Maharaja Lawak Mega. ~~

Hai semua.

Agak-agaknya siapa juara Maharaja Lawak Mega? 





Adakah


atau


Sama-sama kita nantikan. ^-^



Ok, bye. Assignment menanti untuk disiapkan. Nanti Alyaa update lagi lepas assignment siap! ^-^

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Ombak Rindu DONE!

Hai semua.

Akhirnya, ada jugak rezeki nak tengok filem Ombak Rindu. Yelah, dulu masa hangat diperkatakan, Alyaa sibuk dgn kuliah, tutorial dan quiz bagai. So, taksempat gi panggung.

Btw, tadi tengok filem ni dengan mak. Ingatkan nak tengok Sabtu ni, alih2 mak ajak tengok semalam. Abang pasang kat tv. Alyaa ape lagi, join sekaki la. Haha.

Erm, filem ni not bad la. Apa2pun, baca novel lagi feeling kot. Haha. Masa tengok filem ni tak leh feeling sgt, takut satgi mak perasan. Kihkih.

Oklah, nanti nak sambung tengok filem lain pulak. Rasa macam banyak je lagi filem yg tak tengok lagi. Hihi.

P/s: Tentang Dhia dah habis. Any comment? ^-^

Published with Blogger-droid v2.0.2

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, December 28, 2011

Marathon Novel Baru... ^-^

Hai semua..


Cuti midsem tinggal lebih kurang 5 hari sahaja lagi. Jadi, apa kata kita gunakan masa cuti ini dengan membaca novel. Hehe. Boleh tambahkan pengetahuan walapun benda2 ni nanti tak masuk exam. :)


Lagipun, kawan Alyaa ada kata, kalau cuti tu cuti betul2. Nanti dah masuk belajar, susah nak cuti balik. Asyik sibuk je study. Haha. Oklah, out dulu. Nak smbung baca novel.


Selamat malam semua. ^-^


Published with Blogger-droid v2.0.2

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, December 27, 2011

Walaupun Follower Ramai, Tapi Takde Yang Comment Susah Jugak!

Assalamualaikum semua..

Selamatttt pagiiii ye.... Kenapa tak tidur lagiii semua? Hehe. Samalah kita. Alyaa sebenarnya baru je bangun tidur pukul 12 tengah malam tadi. Sebabnya letih keluar dengan siblings tadi. Hikhik.

Entry yang nak buat ni pendek je. Kalau buat panjang-panjang bukannya ada orang nak baca dan comment pun.  Buat letihh je. Haha.. Sengal gila ayat!

Okey, korang pernah tak hadapi situasi macam ni? Follower ramai, tapi takde pun yang nak comment entry kita kan.. Yeah, kalau sesiapa yang pernah hadapi situasi macam ni, maknanya kita sedang menghadapi situasi yang sama.

Erm.. Alyaa akui yang follower Alyaa memang makin meningkat walaupun sedikit demi sedikit. Tapi, Alyaa agak sedih sebabnya dalam entry Alyaa sekarang jarang dah orang comment. Mungkin salah Alyaa jugak sebab keluarkan entry tentang personal life je kan. Tapi, entry yang macam tu je yang Alyaa mampukan setakat ini sebabnya Alyaa tak guna lappy lagi sekarang ini, so boleh update pakai phone je. Kalau pakai phone pun, tak selesa nak taip panjang- panjang. Faham2 sendiri la kan.

#google#

So, selepas difikir2kan balik, Alyaa dah tak kisah dah. Biarlah orang nak comment ataupun tak dekat entry yang Alyaa keluarkan. Asalkan, Alyaa update blog kesayangan ni dan tak biarkan bersawang je. Itu yang lebih penting. Bak kata kawan Alyaa, kadangkala blog ini akan menjadi personal blog kita. Yup! Benda tu tak dapat disangkal lagi walaupun blog kita akan penuh berinformasi, tapi akan ada juga terselit tentang personal life kita.

Jadi, rasanya sampai sini dulu. Kalau cerita panjang-panjang ada jugak yang nak makan penampaq tu. Haha. Semoga jumpa lagi di lain entry.

Sekian.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sahabat dan Bakat Menulisnyaa~~ ^-^

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Apa khabar? Harapnya semua sihat-sihat sahaja ye. Btw, selamat malam kepada semua walaupun jam dah menunjukkan pukul 12.30 malam. Haha..

So, hari ini rasanya nak cerita tentang kawan Alyaa yang baru sahaja membuat aktiviti baru akibat bosan yang terlampau kerana cuti yang terlalu lama. Haha.. Dia ini budak UIA dan sedang belajar Asasi Kesihatan Bersekutu. Sekarang, dia masih bercuti selama 3 bulan. Lama oooo dia bercuti. Sebab tu dia telah mencetuskan satu idea yang baru + kreatif dan menarik iaitu dia mula menunjukkan bakat MENULIS dia. Haha.

Seriusly, cerita yang dia buat agak menarik. Mengisahkan tentang kawan-kawan kami sepanjang kami belajar di MRSM Kuala Berang dulu. Bila baca cerita tu, rasa rindu sangat dekat kawan-kawan lama. Yelah, rasanya dah hampir setahun kami berpisah dan Alyaa sekali pun tak pernah bertemu diorang balik kecuali Hafizah. Sebabnya Hafizah belajar sekali dengan Alyaa dekat UiTM Pulau Pinang.



Korang mesti teringin nak baca kan cerita yang dia buat? Hehe. Jom, kita ke blog dia. Kalau korang baca, mungkin tak rasa sangat best dan menariknya sebab watak utamanya korang tak kenal sangat. Tapi, untuk sesetengah orang, mungkin akan faham walaupun tak mengenali sangat watak utamanya. Haha..


Kat atas tulah blog kawan Alyaa ni. Namanya Najahtul Husna bt Ramli. Seorang yang kelakar dan senang buat orang ketawa walaupun masa tu kita tengah marah sangat. Hehe. Erm, oklah rasanya sampai sini dulu Alyaa nak cerita. Jumpa lagi di entry yang lain.

Sekian.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Saturday, December 24, 2011

...Staphylococcal food poisoning...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Jom, kita semua siapkan assignment. Hehe. Tajuk yang kat atas tu sebenarnya tajuk assignment kawan Alyaa. Alyaa tolong dia cari sedikit maklumat tentang penyebab penyakit ni. Sebabnya dia kata dia pening nak tengok penyebab penyakit ni. Haha~~ Biaselah tu. Masa Alyaa buat assignment yang bahagian Alyaa pun pening gak. Berjam-jam kot siapkan assignment tu. Hehe..

Meh kita tengok apa yang Alyaa dapat hasil carian tadi..

Staphylococcal food poisoning is a gastrointestinal illness. It is caused by eating foods contaminated with toxins produced by Staphylococcus aureus . The most common way for food to be contaminated with Staphylococcus is through contact with food workers who carry the bacteria or through contaminated milk and cheeses. Staphylococcus is salt tolerant and can grow in salty foods like ham. As the germ multiplies in food, it produces toxins that can cause illness. Staphylococcal toxins are resistant to heat and cannot be destroyed by cooking. Foods at highest risk of contamination with Staphylococcus aureus and subsequent toxin production are those that are made by hand and require no cooking. Some examples of foods that have caused staphylococcal food poisoning are sliced meat, puddings, some pastries and sandwiches.
So, paham ke tidak? Erm, sebenarnya penyakit ini disebabkan oleh satu jenis bakteria iaitu Staphylococcus aureus. Seseorang mungkin menghadapi keracunan ini apabila mereka memakan makanan yang telah tercemar oleh bakteria S. aureus ini. Dan seperti yang dibagitahu di atas, bakteria ini tidak boleh dibunuh dengan memasak dan biasanya bakteria ini akan tercemar ke dalam makanan seperti pudding, sandwich dan kepingan daging. Oleh itu, nasihat Alyaa, berhati2lah memilih makanan, okey? ^-^

#google#
Erm.. tiba2 rasa macam dah jadi macam pakar je dalam bidang penyakit-penyakit ini. Haha. Takdelah, sebenarnya ini sekadar perkongsian dengan kawan-kawan semua. Lagipun, tak salah kita berkongsi ilmu kan. Dan Alyaa rasa ilmu ni sangat berguna untuk kita semua kan? Sebagai panduan untuk kita.

Btw, tajuk assignment Alyaa sebenarnya ialah West Nile Fever. Penyakit yang disebabkan oleh virus West Nile virus. Act sebenarnya Alyaa tak confirm betul ke tak tajuk assignment yang Alyaa dapat ini. Lupa nak cek balik. Tapi, kalau tak salah last checking haritu, dah betul. Hehe~~

Oklah, rasanya sampai sini dulu. Jumpa lagi nanti...

Sumber petikan: http://www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/staphylococcus_food_g.htm

Sekian.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Terima kasih kerana masih menyokong~~

Assalamualaikum semua.

Wah, lamanya rasa tak update blog pakai laptop. Lega rasanya bila tangan ni dapat menyentuh keyboard laptop setelah hampir sebulan lebih terpaksa update pakai phone je~~. Tapi, kira okeylah daripada tak update langsung kan. Hehe..

So, entry kali ini hanyalah ingin mengucapkan jutaan dan ribuan terima kasih kepada semua yang masih menyokong blog Alyaa sampai sekarang ini. Dan alhamdulillah, follower Alyaa dah pun mencapai 500 orang. Rasanya jumlah itu dah cukup besar buat Alyaa. Terima kasih atas sokongan yang diberikan oleh anda semua.

Dan ada juga yang tinggalkan jejak di shoutbox yang meminta Alyaa untuk terus berada dalam bidang blogging ini selagi mampu. InsyaAllah, Alyaa akan terus di sini selagi hayat Alyaa. Cuma Alyaa nak mintak maaf andai kata sebulan dua ni blog Alyaa dah jadi macam blog personal. Yelah, idea asyik takde dari hari ke hari sebab terlalu sibuk dengan tugasan yang ada.



Dan harapnya jika ada kekurangan dari blog ini, Alyaa mintak maaf banyak2 okey? ^-^. So, rasanya sampai sini dulu Alyaa update. InsyaAllah, kalau ada kesempatan, Alyaa akan update lagi. Dalam  masa seminggu ini, mungkin banyak entry yang akan dikeluarkan since Alyaa sekarang tengah cuti midsem. Hehe~

Sekian..

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Cuti oh cuti, assignment oh assignment..

Cuti midsem dah pun bermula sampailah 2 Januari 2012. Seminggu cuti ni kena rehat yang cukup setelah seminggu lalu kami di'seksa' teruk dgn quiz dan test yang datang bertubi-tubi sampai tak cukup nafas kami dibuatnya. Huhu. Disebabkan tu jugak, Alyaa tak sempat nak update blog. Hanya mampu on9 FB dan Twitter ja. Tapi, ini semua cabaran dan dugaan yg kami kena tempuh sbg seorang pelajar. Cuti nilah masa yg nak rehat pun. Hehe.. Walaupun boleh rehat, tapi assignment masih menanti untuk disiapkan. So, cuti pun macam tak cuti ja. Huhu.


So, marilah bersama2 kita rehat sambil menyiapkan assignment. ^-^


Published with Blogger-droid v2.0.1

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, December 13, 2011

1st time dispense own drug~~~

Assalamualaikum semua.

Just a short entry to share something that happened today. Today, 12.12.2011 is our first lab for liquid dosage forms. The new subject in Sem 2. This subject quite interesting as we learn how to dispense drugs to patient according prescription given.

Picture above shows the product that we need to show to our lecturer so that we will given marks for that. For the next lab, we need to dispense 3 product within 3 hours. I hope I am able to do that.. Pray for me, k. ;)

That's all for today. Tomorrow I have quiz for Anatomy subject. Quite scary as I haven't finish my study. Huhu.

Do pray for me k? ^-^

Published with Blogger-droid v2.0.1

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Friday, December 9, 2011

Dekan, Prof. Aisyah ke Bertam.

Pharmacist-to-be

Assalamualaikum semua.

Alhamdulillah, selesai sudah program bersama Dekan Fakulti pada hari ini. Jutaan terima kasih diucapkan kepada Prof kerana sudi meluangkan masa bersama2 kami. Banyak info, maklumat dan teknik yang kami perolehi hasil pertemuan tadi.

Seronok dapat berbual2 dengan Prof lepas program tadi. Harap Prof dapat datang lagi ke sini untuk terus memberi tunjuk ajar dan semangat kepada kami semua.

InsyaAllah, segala yang disampaikan tadi akan kami ingati dan pegang sampai kami tamat belajar. Ilmu yang diberikan juga akan dipraktikkan sebaik mungkin mulai sekarang.

Masa perjumpaan tadi pun ada nasihat2 yg diberikan kepada kami untuk menempuh hari yg mendatang.

Apa2pun, tak rugi pergi tadi. Banyak benda yg dapat. ^-^

Oklah, rasanya nak share yang tu je. Jumpa lagi.. :)

Sekian..

Published with Blogger-droid v2.0.1

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Thursday, December 8, 2011

TARIKH LAHIR ANDA .

Assalamualaikum semua.


Just nak share something dengan korang. ^-^






Kalau anda dilahirkan pada 1Hb, 10Hb, 19Hb, 28Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.1
Kalau anda dilahirkan pada 2Hb, 11Hb, 20Hb, 29Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.2
Kalau anda dilahirkan pada 3Hb, 12Hb, 21Hb, 30Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.3
Kalau anda dilahirkan pada 4Hb, 13Hb, 22Hb, 31Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.4
Kalau anda dilahirkan pada 5Hb, 14Hb, 23Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.5
Kalau anda dilahirkan pada 6Hb, 15Hb, 24Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.6
Kalau anda dilahirkan pada 7Hb, 16Hb, 25Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.7
Kalau anda dilahirkan pada 8Hb, 17Hb, 26Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.8
Kalau anda dilahirkan pada 9Hb, 18Hb, 27Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.9

no.1
—-
Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.

no.2
—-
Tak kira apa pun, anda akan disukai oleh semua orang kerana anda berperanankan Bulan dan semua orang suka akan bulan. Em…bagus! Anda suka bermimpi siang. Anda kurang berkeyakinan terhadap diri sendiri. Jadi and perlu membuat perubahan ke atas hidup anda. Anda adalah seorang yang sukar diramal kerana anda membuat perubahan berdasarkan masa dan keadaan. Anda juga seorang yang mementingkan diri sendiri tetapi and mempunyai bakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan. Sikap anda seperti bulan yang datang keredupan dan pudar jadi semua orang boleh mengetahui perubahan anda. Anda boleh menjadi Mahatma Gandhi yang kedua kerana cinta akan keamanan. Anda juga seorang yang bertanggungjawab dalam keluarga. Pasangan ideal anda adalah no.2, 5, 9.

no.3
—-
Anda adalah seorang yang berhati keras, pentingkan diri sendiri, kuat agama dan suka untuk mempertingkatkan kehidupan sendiri. Anda mempunyai masalah keluarga dan anda dapat mengharungi dengan kesabaran anda. Anda sangat pandai bercakap, wajah yang cantik, jadi ke mana saja anda pergi anda akan dapat apa yang anda inginkan. Daripada hari lahir anda, anda perlu berkerja keras untuk berjaya. Anda juga seorang yang menghormati orang yang lebih tua daripada anda. Bukannya senang nak menjalinkan hubungan sama ada percintaan, kekeluargaan atau persahabatan. Sekiranya anda suka akan sikap seseorang itu, maka hubungan itu akan berpanjangan. Anda suka akan kebebasan, pencipta di mana ada anda akan membawa harapan, kegembiraan dan keceriaan ke dunia ini. Pasangan ideal anda adalah no.6, 9.

no.4
—-
Anda adalah seorang yang amat degil dan rajin. Mungkin anda akan menjauhkan orang lain daripada anda kerana kata-kata anda. Anda seorang yang bertimbang rasa akan masalah orang lain. Anda berbakat dalam penyelidikan dan seni. Anda akan membantu ahli keluarga atau kawan-kawan yang menghadapi masalah tanpa berfikir panjang. Anda kena berhati-hati dengan orang sekeliling anda kerana mereka mungkin akan mempergunakan anda. Kawan-kawan anda akan menghabiskan masa dan wang ringgit anda dan selepas itu menjauhi daripada anda apabila anda dah tak ada nilai buat mereka lagi. Walau bagaimanapun anda tetap seorang yang sabar dan tegas. Pasangan ideal anda adalah no.1, 8.

no.5
—-
Anda sangat popular dalam komuniti. Anda boleh menyelesaikan sesuatu perkara hanya secara lisan. Anda mempunyai akal fikiran dalam menjalani perniagaan. Namun anda terlalu terburu-buru. Anda adalah seorang yang humor di kalangan kawan-kawan dan ahli keluarga. Kawan-kawan dan ahli keluarga anda juga akan minta bantuan anda apabila mereka memerlukan bantuan. Anda bukan seorang yang setia dalam hubungan percintaan. Anda suka perubahan dan kebebasan. Anda mempunyai ciri-ciri seorang pengembara dan ahli silap mata. Anda mempelajari hidup melalui pengalaman. Pasangan ideal anda adalah no.1 , 2, 9.

no.6
—-
Anda dilahirkan untuk menikmati hidup ini. Anda tidak pedulikan apa-apa perkara dan hanya ingin berseronok dalam hidup anda saja. Anda sangat pandai dalam pelajaran dan pengurusan perniagaan. Anda seorang genius, baik hati (tapi hanya orang yang beranggapan anda orang baik), mempunyai paras rupa yang cantik atau kacak. Semua benda yang baik akan datang pada anda. Anda mengambil berat ke atas ahli keluarga dan kawan-kawan anda. Pada pandangan mereka, anda adalah seorang yang murah hati, peramah, adil saksama dan mempunyai penilaian yang tajam. Pasangan ideal anda adalah no.1, 3, 9.

no.7
—-
Anda mempunyai daya tarikan kepada sesiapa saja. Anda adalah seorang yang realistik, yakin, gembira dan merupakan seorang yang genius dalam bidang pendidikan, muzik, seni dan nyanyian. Anda mempunyai masalah sikap iaitu panas baran. Namun demikian, anda banyak melakukan pengorbanan untuk keluarga. Anda meletakkan keluarga di tempat yang amat tinggi sekali sehingga kadang-kadang mengabaikan kebahagian diri sendiri. Anda telah dilahirkan untuk memberi sumbangan kepada dunia ini. Jadi anda seorang yang bagus dan seorang yang amat gembira. Pasangan ideal anda adalah no.2.

no.8
—-
Anda mempunyai personaliti yang sangat kuat jadi tak ada orang yang memahami anda. Kepakaran anda hanyalah menuding jari pada sesuatu benda. Anda juga mengalami pelbagai dugaan dalam hidup. Semua masalah ini telah menjadikan anda lebih kuat dan tabah. Anda memperjuangkan keadilan. Kebanyakan masa anda telah dihabiskan bersama-sama dengan kawan-kawan. Anda seorang yang disiplin dalam hidup, tidak putus asa dan berani. Faktor-faktor ini telah membawa anda ke puncak kejayaan. Anda juga adalah seorang ahli pasukan, keluarga dan pejuang yang sangat bagus. Pasangan ideal anda adalah no.1, 4.

no.9
—-
Anda adalah seorang yang sangat tabah dari segi fizikal dan juga mental. Anda mempunyai penilaian yang sangat tajam. Anda juga adalah seorang yang sangat dihormati dalam komuniti. Anda adalah orang yang boleh menerima cabaran dan berjaya dalam apa jua yang anda buat. Pada usia yang muda anda selalu bertentangan dengan ibu bapa anda. Tapi apabila usia anda telah semakin meningkat anda adalah seorang anak yang taat dan hormati mereka. Anda sesuai menceburi bigan kejuruteraan atau perbankan kerana orang lain percaya dan yakin akan anda. Anda merupakan model teladan kepada orang lain. Pasangan ideal anda adalah no. 3, 5, 6.


Sekian.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, December 7, 2011

Demam..

Assalamualaikum semua.

Demam lagi.. Huhu. Tak tahu kali ke berapa. Tapi yang ni macam teruk sikit. Suhu badan tinggi. Dapat MC sampai dua hari. Doktor suruh rehat banyak. Minum air kosong selalu. Baik doktor. Huhu.

Harini patutnya ada dua quiz. Tapi sebab ada MC, lecturer kata takpa. Hari Jumaat ambik quiz. Huhu.

Oklah, out dulu. Nak rehat. Lunch, makan ubat, tidur. Hehe. ^-^

Published with Blogger-droid v2.0.1

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Monday, December 5, 2011

Puasa 9 dan 10 Muharram..

Assalamualaikum semua..


"Barang siapa yang berpuasa esok, 9 dan 10 Muharram (Isnin dan Selasa) maka pahalanya sama dengan 2 tahun ibadah. Sedangkan bagi yang mengingatkan dapat pahala 80 tahun ibadah..."


Jadi, marilah sama2 kita berpuasa untuk mendapat ganjaran pahala.. ^-^


Sekian..


Published with Blogger-droid v2.0.1

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, December 4, 2011

Kesabaran itu penting. ^-^

Assalamualaikum semua..


Apa khabar harini? Harap semuanya sihat2 je. Oklah, harini taknak buat entry panjang2.. Tak larat sebab banyak benda sangat yang berlaku hari ni.


Daripada yang kecil sampailah ke besar, semuanya perlu dilakukan. Sebab tu alyaa kata kesabaran itu penting. Sebab tanpa kesabaran, mustahil semua kerja boleh dilakukan dengan baik.


Ingat ye. Dalam situasi apa sekali pun, bersabarlah. Hadapinya dengan tenang dan sabar. InsyaAllah, semuanya akan selesai. Jangan cepat melenting dan melatah ye kawan2.


Oklah, dah nak out. Dah lewat malam. Esok kena bangun awal sebab nak study. Quiz berderet2 minggu akan datang ni. Tp tak study pape un lagi. Hehe..


Sekian. :)


Published with Blogger-droid v2.0.1

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Friday, December 2, 2011

Boleh juga.. ^-^

Wah! Tiba2 rasa excited nak post entry sebab dah boleh post pakai phone.. Hehe.. Lepas ni, xyah susah2 on laptop bila nak update blog. Syoknya...

Erm.. Entry ni pendek je. Just nak test pakai apps ni. Hehe. Syok2.. Oklah, jumpa lagii.. :)

P/S: Follower dah naik.. 500 tuu. Thanks korang. :)

Published with Blogger-droid v2.0.1

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Ketensionan

Kenapa aku sering diuji dgn sesuatu yang berat mcm ni? Aku tak kuat, Ya Allah.. Lemah rasa bila dengar macam tu.

Aku tak tahu ape salahku kepada mereka. Aku dah cuba untuk memberikan yang terbaik buat korang semua. Tapi... Aku dirasakan bersalah dalam sesuatu perkara yang aku sendiri tak tahu puncanya. Mungkin juga aku sorang yang sensitif. Tapi, kalini aku rasa bukan masalah sensitif, tapi perasaan tuu lain.

Lain sangat2. Aku xpernah ada niat nak merebut jawatan dari sape2. Kalau ada yg sudi, aku sanggup tarik diri. Asalkan korang bahagia. Itu je. Mungkin korang meluat dgn cara aku kerja kan. Takpe. Aku tak kisah. Kalau sudi, datang jumpa dan settel baik2 k. Jgn libatkan sape2. Senang nak settle.

Aku sayang korang semua. Aku hanya ada korang je yg boleh hiburkan aku setiap hari. Bila korang berjaya, aku turut bangga. Bangga menjadi sahabat kalian.

Keluhan hati ini at least mengurangkan sedikit rasa sedih dan tension dalam diri. Sekian..


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Monday, November 28, 2011

Pecah rekod peribadi.. ^-^

Assalamualaikum semua....

Apa khabar harini? Harap semuanya sihat, okey? :)

Btw, apa perasaan korang bila Malaysia kalah game malam ni? Mesti ada yg upset kannn.. Erm.. Apa2 pun Malaysia dh main dgn baik dh. Cuma rezeki msih x berpihak pada Malaysia. Korang sepatutnya berbangga k..

Oklah, berbalik kepada tajuk asal. Alhamdulillah, malam ni rezeki berpihak kepada Alyaa dalam game bowling. Hehe.. First game score 110, second game 117 dan last game 151 sekaligus memecah rekod peribadi Alyaa sendiri. Hehe. Syukur sgt. Alyaa berjaya mengekalkan score 100 ke atas.

Bukan senang nak maintain macam ni. Setelah penat dimarahi dan diherdik oleh coach2 yg ada. Haha.. Poyo je ayat.. Apa yg nak dirumuskan ialah, dlm ssuatu game, jangan cuba nak mngatasi orang yg lebih handal dari kita. Cuba cipta rekod sendiri sebelum mengalahkan orang lain.. :)

Oklah, sampai sini dulu. Selamat malam..

Sekiann...
Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, November 27, 2011

Salam Maal Hijrah... ^-^

Assalamualaikum semua...
Alhamdulillah, kita dah pun menginjak ke bulan Muharam. Tahun baru mengikut kalendar Islam.. :)
Semoga dgn kedatangan tahun baru ni, kita akan berhijrah ke arah yang lebih baik dari sebelumnya. Jadikan apa yang berlaku sebelum ini sebagai pengajaran buat kita. Jangan ulangi lagi semua itu.
Semoga dengan kedatangan awal Muharam ini akan membuatkan hidup kita lebih diredhai oleh Allah      S.W. T. Amin..
Ingatlah, untuk kebahagian yg hakiki, sentiasalah berdamping(beribadat) dgn Allah kerana Dia Maha Mengetahui dan Maha Kuasa.
Sekian..
Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, November 23, 2011

Kesibukan di Kampus

Assalamualaikum semua...

Huhu.. Lamanya tak update blog. Sorrylah kawan2 ye. Alyaa memang betul2 sibuk sekarang ni sampai tak ada masa utk update blog kesayangan ni. Lagipun, sini nak access internet susah sikit. Lambat lain mcm je.. Huhu. Dahlah laptop tak beli lagi.. Sabar jelah. Ni update pon pkai fon je. Tak selesa nk taip banyak2.

Btw, sekarang ni Alyaa memang agak sibuk di kampus sana. Banyak benda kena uruskan sejak jadi class rep balik.Kelas pun abis lewat petang.. Mcm mna...Huhu.Dah la tu, mcm bnyak plak assignment yg dtg. Hoho.. Subject2 pulak makin susah. Dah mcm nk jadi doctor je. Ermmm.. ..

Oklah, nnt aade mse Alyaa update lagi.. Hehe. Semoga gembira harini. Jumpa lagi nnti. Salam..
Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Thursday, November 17, 2011

Wordless Wednesday #6

*Peace*



Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, November 16, 2011

Love Biology~~

Hai semua. Assalamualaikum.

Wah, lamanya rasa tak update blog. Huhu. Sekarang ni sibuk sikit sebab taklama lagi dah nak masuk sem 2. So, banyak benda nak kena uruskan. Hehe.

So, hari ini nak kongsikan gambar-gambar berkenaan dengan subject Biology. *mentang2 budak F5 tengah SPM kan.Haha.. *



Sekian..~~

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, November 15, 2011

Line Internet Slow, Tak Dapat Update Lama-lama

Salam semua.

Sorry takdapat update blog hari ini sebab line internet tak mengizinkan diriku berbuat demikian. 

Harap maaf! 



Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Monday, November 14, 2011

Malaysia Tumpaskan Kemboja 4-1 dalam Sukan SEA ke-26

JAKARTA 13 Nov — Peluang Malaysia ke separuh akhir dalam Kumpulan A masih terbuka apabila mengalahkan Kemboja 4-1 pada saingan bola sepak Sukan SEA ke-26 di Stadium Gelora Bung Karno di sini, malam ini.

Assalamualaikum semua. 

Tahniah diucapkan kepada pasukan bola sepak Malaysia kerana berjaya menumpaskan Kemboja dalam perlawanan bola sepak Sukan SEA ke 26 ini. Pasukan bola sepak Malaysia akan bertemu tuan rumah Sukan SEA kali ini, Indonesia untuk ke peringkat separuh akhir. Alyaa doakan semoga pasukan bola sepak Malaysia akan berjaya lagi dalam perlawanan menentang Indonesia. InsyaAllah. Sama-samalah kita doakan, okey?



Sekian.

p/s: Petikan berita dan berita selanjutnya di SINI.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, November 13, 2011

Sebelum dan Selepas.

Assalamualaikum semua.

Bertemu lagi kita ye. Hehe. Tiba-tiba mood rajin datang suruh taip banyak-banyak entry. Erm. So, kita tengoklah berapa entry nak keluar hari ni. Haha.. Kali ini Alyaa nak buat entry pendek je. *pendek ke? huhu* Just nak UPDATE sikit tentang entry yang sebelum ni Berwajah Baru.

Cuma tajuk kali ni lain sikit. Iaitu Sebelum dan Selepas. Kali ini Alyaa nak paparkan beberapa gambar yang Alyaa print screen sebelum dan selepas blog ini menjadi sebegini rupa. Sebenarnya Alyaa sendiri teruja tengok blog ni. Rasa macam tiap-tiap hari nak bukak blog. Haha. Rasanya, elok begini rupanya daripada
sebelum ini.



Jadi, kepada sesiapa yang tebaca entry ni, silalah komen dan beri pandangan tentang perubahan wajah yang berlaku ni. Huhu. *padahal tahu takde yang nak komen*

Sebelum

Selepas

Yang mana lagi okey?*wink*
Sekian.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Alyaa Suka Doodle FizGraphic. ^-^

Assalamualaikum semua. =)

Erm. Kali ini Alyaa nak kongsikan serba sedikit tentang Doodle Freebies FizGraphic. Sikit je nak cerita sebab rasanya korang semua akan tahu sendiri bila terjah blog FizGraphic ni. Hehe.

Sebelum tu, korang semua perasan tak yang blog ni dah lain sikit kan. Dah macam blog ustazah pilihan pulak.. *haha. perasan jap*. Alhamdulillah, blog ni dah nampak better sikit daripada sebelumnya. Nanti Alyaa akan buat entry lain berkenaan dengan wajah blog baru ni. Hehe. *padahal dah buat sebelum ni*

Okey berbalik pada tajuk, untuk korang semua yang minat sangat dengan doodle yang ada kat blog Alyaa ni, dukacita dimaklumkan yang tu semua bukan Alyaa yang punya. Tapi Doodle Freebies FizGraphic yang punya. Haha. Dia lah yang buat semua doodle yang ada kat blog ni. Alyaa cuma ambik kat dia.. *katapun FREE kan* Haha.. Korang semua patut tengok sendiri la doodle2 yang dibuat oleh FizGraphic ni. Bukan nak kata la, tapi dia ni memang seorang yang kreatif! Alyaa memang salute habis la kat orang-orang yang macam dia ni. Diberi kelebihan oleh Allah dalam bidang-bidang macam ni. *mesti syok kan. huhu*

Doodle ni ada banyak warna dan bermacam-macam gelagat ada. So, jangan malu jangan segan, singgahlah ke sana ye. Memang korang tak akan menyesal punyalah. Haha. Tapi sebelum ambik tu, tinggalkanlah komen dulu ye. Bagitahu yang korang ambik. At least, senang sikit hati tuan punya tu.

OoopS! Dah macam panjang pulak entry ni kan. Tadi kata nak buat sikit je. Haha. Biasalah tu. Bila idea dah mencurah-curah. Haha. Erm.. Sampai sini dulu Alyaa ceritakan pasal doodle-doodle ni. *eh, sejak bila minat, alyaa?.* InsyaAllah, kalau ada kesempatan lagi, Alyaa akan kongsikan lagi.

p/s: Semua doodle yang terdapat dalam sebarang entri mahupun di kawasan blog ini adalah kepunyaan Doodle Freebies FizGraphic melainkan dinyatakan sumbernya. *peace*

Saya blogger Penang. *maaf, terbuka aurat seketika. haha*
Sekian.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Berwajah Baru.. =)

Assalamualaikum semua.

Selamat pagi. Apa khabar hari ini? Semoga semuanya sihat-sihat saja. Alhamdulillah, Alyaa masih diberi kekuatan untuk mengharungi dugaan yang mendatang. Harapnya kawan-kawan pun begitu juga.

Okeylah, pagi-pagi lagi dah nak buat entry pasal Berwajah Baru.. Apa yang berwajah baru ni? Haha, yang pasti bukan Alyaa yang berwajah baru. Tapi, blog kesayangan Alyaa yang berwajah agak baru. Wah, rasanya lapang sikit tengok blog macam ni. Hehe. Kan3?



Sekarang, jom tengok apa perubahan yang dah berlaku dalam blog ni:


  • Menu tab Alyaa dah buat lain. So, harap-harapnya korang sudi lah klik kat semua menu tab yang Alyaa dah sediakan itu. Walaupun tak cantik, tapi puas hati sebab hasil tangan sendiri. =)

  • Satu ruangan untuk Tinggalkan Jejak Di Sini yang kebiasaannya berada di bawah menu tab tu, Alyaa dah ubah dan masukkan ke dalam menu tab Blogger. 

  • Alyaa jugak dah buat menu tab Banner *takhabishabispasalmenutab.haha.sorry.* untuk memudahkan Alyaa bertukar-tukar banner dengan kawan-kawan blogger yang lain. *walaupunbannersendrihuduh* Jadi, jangan segan silu nak letak banner kat sini. Haha.

Erm.. Rasanya yang tu je perubahan yang paling nyata. Dan kalau ada yang perasanlah, bahagian owner blog pun dah berubah sikit. Background pun lain. Itu pun kalau perasan lah kan. Haha. So, sebarang komen amatlah dialu-alukan. Jangan risau, Alyaa boleh menerima segala kritikan yang diberikan. *peace* Okey2, taknak tulis panjang-panjang, nanti kang ada pulak yang bosan. ^^

Sekian.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Saturday, November 12, 2011

Faisal Ismail dapat anak lelaki 11.11.11. ^-^

KUALA LUMPUR: Kesedihan juruhebah radio popular Hotfm, Mohd Faizal Ismail, 35, atau lebih dikenali FBI kerana kehilangan anak kedua yang meninggal dunia selepas 11 hari dilahirkan akibat komplikasi jantung tiga tahun lalu, kini terubat apabila dikurniakan anak ketiga pada tarikh 11.11.11, semalam.
Bayi lelaki diberi nama Mohd Khalish Iman itu dilahirkan jam 9.03 pagi semalam di Hospital Pantai Kuala Lumpur, di sini dengan berat 2.65 kilogram.
“Kehilangan zuriat kedua pada April 2008 memang memberi tamparan kepada saya kerana dia pergi beberapa hari selepas dilahirkan tanpa dapat melihat dia membesar dengan sihat. Namun, saya tidak menyalahkan takdir dan menganggapnya sebagai ujian Allah.
“Berkat kesabaran dan tidak pernah jemu berdoa kepada Allah, isteri tersayang, Nor Azlina Ahmad Din, 35, disahkan mengandung untuk kali ketiga dan pada hari ini saya dikurniakan bayi lelaki yang sihat,” katanya ketika ditemui Harian Metro di Hospital Pantai, di sini, semalam.
Faizal dan isteri ditemani anak sulung mereka, Nur Khairina Iman, 10.
Faizal berkata, dia dan isterinya tidak pernah merancang untuk melahirkan bayi pada 11 November dan pemeriksaan terakhir, doktor mengatakan kandungan sudah matang dan mencadangkan bayi dilahirkan melalui kaedah pembedahan pada tarikh istimewa itu.

Assalamualaikum semua.

Alhamdulillah, tahniah diucapkan kepada Faisal Ismail. Seorang putera telah dilahirkan oleh isteri tercinta. Semoga hidup mereka sekeluarga bahagia hendaknya. Sesungguhnya, Allah sentiasa bersama dengan orang yang sabar dan tabah menghadapi ujian-Nya. Harapnya bayi yang lahir pada penghulu segala hari, hari Jumaat , dapat menjadi anak yang soleh untuk kedua ibu bapanya. Amin~~

#google images#

Sekian.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Friday, November 11, 2011

Bayi nombor siri 11111111

2011/11/11Terengganu tunggu hari istimewa
KUALA TERENGGANU: Dalam satu kebetulan yang menarik, bayi yang lahir hari ini di Terengganu akan mempunyai empat set nombor 11 bagi lapan digit pertama MyKad dan sijil kelahiran mereka. 
Selain nombor 111111 bagi hari, bulan dan tahun kelahiran mereka, bayi di Terengganu juga akan mempunyai satu lagi set nombor 11 iaitu bagi menandakan kod negeri Terengganu.
Pengarah Jabatan Pendaftaran Negeri Terengganu, Nafisah Abdullah, berkata bayi yang lahir antara 12 pagi hingga 11.59 malam ini di Terengganu, akan mendapat nombor kad pengenalan dengan senarai angka berkenaan, tidak kira sama ada ibu bapa mereka berasal dari negeri ini atau tidak.
“Bayi yang dilahirkan sebelum atau selepas tempoh itu tidak dibenarkan menukar tarikh dan masa kelahiran,” katanya ditemui di sini, semalam.
Ditanya sama ada berlaku perubahan dalam kaedah pemberian nombor MyKad pada masa depan, beliau berkata, kurang kemungkinan ke arah itu kerana ia sudah digunakan dengan berkesan sejak lebih sedekad lalu. 
“Kami sentiasa memberi keutamaan untuk menambah baik mutu MyKad. Kita tidak lihat masalah dengan sistem nombor sedia ada, malah ia dapat digunakan tanpa masalah ketika kita melalui peralihan milenia 11 tahun lalu,” katanya.
Rekod JPN negeri menunjukkan purata 60 bayi dilahirkan setiap hari di Terengganu. 


Assalamualaikum semua.. ^^

Bertuah bayi-bayi yang lahir pada hari ini. Terserlah sinar kebahagiaan ibu dan ayah dengan kelahiran ini. Semoga bayi-bayi ini akan menjadi generasi yang cemerlang, gemilang dan terbilang. =)

#google images#
Sekian.. 

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Thursday, November 10, 2011

Wordless Wednesday #5

Hai semua. ^-^

Hoping the best for my future. =)

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, November 9, 2011

Keputusan UPSR 2011

Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi tahun 2011akan diumumkan di seluruh negara pada hari Khamis 17 November 2011 ini. Mereka yang menduduki UPSR 2011 boleh menyemak keputusan daripada sekolah masing-masing mulai pukul 10:00 pagi hari tersebut.
Assalamualaikum semua.

Seperti yang dinyatakan di dalam petikan di atas, nampaknya tak lama lagi keputusan UPSR akan dikeluarkan. Wah2, debaran makin terasa ye. Hari ini pun dah masuk 9 November 2011. Mungkin sekarang ini adik-adik dah tak senang duduk memikirkan keputusan yang bakal mereka terima nanti. Apa-apa pun keputusan itu, semuanya hasil usaha keras adik-adik semua. Alyaa yakin adik-adik semua dah berusaha dengan sehabis baik.

Jangan risau sekiranya adik-adik tidak berjaya mendapat 5A kerana UPSR bukan penentu segalanya. Adik-adik masih punya masa hadapan yang jauh. Masih banyak lagi halangan yang perlu ditempuhi untuk masa-masa hadapan. Yang penting, yakin pada diri sendiri. Jangan mudah berputus asa k?
 *oops, dah macam motivator la pulak. hehe.. *

Btw, Alyaa ada tiga orang sepupu yang ambik UPSR tahun ini. Agak-agaknya bagaimana lah keputusan mereka kan? Alyaa tak bimbang sangat dengan diorang ni sebab semuanya dari baka-baka yang pandai. Hehe. InsyaAllah, kalau ada rezeki, 5A lah mereka akan dapat.

#google images#
Okeylah, rasanya sampai sini dulu entry kali ini. Biasalah, nak tulis panjang2 pun bukan ada yang nak baca. Kan3? Sedih lak rasa. Haha. So, kepada adik-adik yang akan mengambil keputusan UPSR tak lama lagi, semoga berjaya Alyaa ucapkan. ^-^

Sekian.

p/s: Petikan teks dari ePutra

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Testing...

Hai semua. Testing je ni. Huhu.
Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Nak Join Segmen Lagi..

Assalamualaikum semua.

Jumpa lagi kita ye. Hehe. So, sebenarnya Alyaa nak maklumkan sesuatu je. Sebenarnya, Alyaa nak join mana2 segmen, GA ataupun contest. Tak kisahlah sapa pun yang anjurkan. Yang penting, simple dan mudah nak join.Tak maw yang syarat berat2 sangat. Hehe.

Jadi, sapa2 yang rasanya nak buat segmen ka nak tagged Alyaa ka, sila maklumkan dekat chatbox ataupun comment. InsyaAllah, Alyaa akan join semuanya. Erm.. Lagipun, dah lama tak join benda2 macam ni. So, tak salah rasanya kan.

Oklah, sampai sini saja. Semoga ketemu lagi di lain entry. ^-^

#google images#

Sekian..

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, November 8, 2011

Segmen : Promote and Review Blog

Assalamualaikum semua.

Jumpa lagi hari ni. Hehe. Alhamdulillah, Alyaa semakin baik. Okey, harini Alyaa nak join satu segmen yang rasanya dah lama Alyaa tak join. So, tak berlengah masa lagi.. Jom kita ikut syarat2nya...

Sebelum itu, meh tengok banner segmen ni dan tuan punya segmen ni..


Okey, tuan segmen ni namanya Azreen. Dia ada tanya kenapa nak Azreen review dan promote blog ni. Sebabnya.....  Alyaa nak promote blog Alyaa lah. Haha. Yela sejak2 dah jadi student balik ni, dah tak dak masa nak blogwalking segala bagai. Huhu.. So, kena join segmen jelah. Hehe.. 

So, kepada sapa2 nak join, joinlah. Tarikh tutup: 12/11/2011.. Join jangan tak join. Tak susah pun nak  join segmen ni. Hehe.. 

Sekian.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Monday, November 7, 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha ...


Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Saturday, November 5, 2011

Puasa Sunat Esok!! ^-^

Assalamualaikum semua.

Sorry la sebab semalam tak dapat update. Sebab takdak mood nak buat entry. Lagipun, Alyaa masih dalam mood sedih sebab agak kecewa dengan result final exam. Huhu. Takpelah dah takde rezeki kan. Nak buat macam mane. Kan3. Tapi Alyaa masih bersyukur sebab lulus semua subjek. No repeat. ^^

So, kita tinggalkan kisah tentang result tu. Nak cerita pasal ASK 2011 pun macam takmenarik. Sebabnya ASK tak best sangat. Huhu. *jangan marah2 k. saya mmg jujur sikit*. Konon2nya nak canggih sangat kan. Pakai Ipad. Diorang ingat semua orang pandai guna la tuh. Huhu. *sory terlebih emo. padahal tengok kejap je. haha.*

Okey2, sekarang berbalik kepada tajuk asal. Esok, hari Sabtu bersamaan 9 Zulhijjah merupakan Hari Arafah. Alyaa takberapa sure betul ke tak, tapi kakak yang cakap macam tu. Hehe.. So, jom baca apa yang Alyaa jumpa kat FB tadi.

Bismillah, esok 9 Zulhijjah hari Wukuf sangat digalakkan untuk berpuasa. Saya berpesan kepada diri saya dan seluruh rakan fb yang beragama Islam serta seluruh umat Islam keseluruhannya untuk tidak melepaskan peluang berpuasa besok hari yang dijanjikan ganjaran pengampunan dosa setahun yang lepas dan setahun yang akan datang, insya Allah.
Daripada Abi Qatadah al-Ansari bahawa Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah? maka jawab Rasulullah S.A.W yang ertinya : “Di kaffarah (diampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang.”
(Hadis adalah hadis sahih dikeluarkan oleh imam Muslim, Tarmizi, Ibnu Khuzaimah dan Baihaqi)

So, dengan itu rasanya elok benar kita ambik peluang yang telah Allah kurniakan untuk kita. Rebut peluang ni sebab bukan senang Allah nak bagi ganjaran yang Alyaa rasa terlalu besar nilainya. Lagipun kita sebagai manusia memang takkan lepas dari membuat dosa samada dosa kecil ataupun dosa besar.

#google images#

Jadi, inilah masanya yang sesuai untuk kita membersihkan diri kita. Alyaa pun nak berpuasa jugak. Hehe. Erm... Rasanya macam dah panjang pulak menaip malam ni. Huhu. Dah gian sangat nak menaip nampaknya. Haha..

Okeylah, sampai sini saja entry kali ni. Kepada korang semua, jangan lupa puasa esok taw. Tak wajib, tapi disunatkan! ^-^

Sekian. 

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Thursday, November 3, 2011

S.A.H.A.B.A.T.. ^-^

Assalamualaikum semua. 

Apa khabar? Haha. Alyaa taksihat laaa. Huhu. Sedihhhh... Bila la nak sihat ni? Sabar-sabar. Korang semua doakan Alyaa cepat sihat k. Sayang semua.. 

Meh baca petikan kat bawah ni. Khas untuk korang semua. Tapi, bukan ayat sendiri. Huhu..~~


Sahabat yg beriman ibarat mentari yang menyinar,
 
Sahabat yg setia bagai pewangi yg mengharumkan, 

Sahabat yg sejati menjadi pendorong impian, 

Sahabat berhati Mulia membawa kita ke jalan Allah...

Sekian.. ^-^

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Wednesday, November 2, 2011

Wordless Wednesday #4






Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tuesday, November 1, 2011

Quotes #2

Assalamualaikum semua.

Buat masa ni yang ni je yang Alyaa mampu post. Sebenarnya, Alyaa taklarat sikit. Huhu. Selsema + sakit tekak. Dugaan2. Huhu.








# copy from FB#

^-^

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Sunday, October 30, 2011

Fakta Tentang Si Kidal. ^-^

Assalamualaikum semua.

Berjumpa lagi kita pada malam ni. Hehe. Entry kali ni maybe pendek je. Alyaa cuma nak share dengan korang Fakta Tentang Si Kidal. Tak banyak sangat pun fakta yang Alyaa jumpa buat masa ni. Apa-apa pun nanti akan diupdate. Hehe..

#google images#
Fakta Tentang Si Kidal.

  • Secara kasarnya sekitar 10-15% drp. penduduk dunia adalah kidal.


  • Orang kidal tidak semestinya mempunyai kedua ibubapa yg. juga kidal.

  • Lebih ramai lelaki yang kidal berbanding perempuan

  • * Individu Kidal, Individu Elastik
Disebabkan individu kidal terpaksa menggunakan pelbagai barangan untuk orang biasa (tangan kanan), mereka terpaksa menyesuaikan diri dalam semua keadaan agar dapat menggunakan sesuatu kemudahan seperti orang bertangan kanan. Akhirnya, mereka dapat menyesuaikan diri dalam semua kerja walaupun dengan gaya kerja yang sedikit berbeza. Dan disebabkan itu juga menjadi faktor orang kidal hidup 9 tahun lebih pendek dari orang dengan tangan kanan secara puratanya.

  • Hari istimewa untuk orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yg. disambut pada 13 Ogos setiap tahun.
 sumber: HERE

Sekian. ^-^

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Kelebihan dan Kekurangan Si Kidal..

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Sudah malam ye nampaknya. Oklah, kali ni Alyaa nak kongsikan sesuatu dengan korang semua. Tajuk kali ini ialah Kelebihan dan Kekurangan Si Kidal.  Memandangkan Alyaa ni merupakan salah seorang daripada golongan si kidal ini, so rasanya agak sesuai untuk Alyaa kongsikan dengan korang semua tentang benda2 ni. Ada beberapa fakta yang diberikan betul, namun ada juga yang bercanggah sedikit. Huhu.



Jom, kita baca artikel tentang Kelebihan dan Kekurangan Si Kidal ni. ^-^

Kelebihan Si Kidal

Menulis
Menulis dalam tulisan jawi/arab lebih senang berbanding tulisan biasa.

Kreativiti 
Individu kidal menggunakan otak sebelah kanan yang menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.

Kamera
Bentuk kamera SLR yang memerlukan kedua-dua belah tangan sedikit menyenangkan individu kidal. Tangan kidal/kiri akan digunakan untuk memegang lensa dan menyokong berat kamera tersebut. Oleh itu mereka lebih cepat mengubah fokus kamera dan kamera dapat disokong dengan mudah.

Kekurangan Si Kidal

Kesukaran

Menulis dalam buku tebal(diari, buku laporan, dll)  akan menyukarkan individu kidal semasa menulis di bahagian kiri mukasurat kanan buku. Tulisan yang bermula dari kiri ke kanan juga merupakan salah satu faktor individu kidal menulis dengan gaya/cara yang unik sedikit.

Penggunaan Peralatan 
Kebanyakan peralatan yang dijual hanya untuk tangan kanan sahaja. Contohnya Kerusi meja( kerusi kuliah): Penggunaan kerusi meja di dalam kuliah dicipta khas untuk orang tangan kanan sahaja. Maka, individu yang kidal perlu mengiringkan sedikit badan sewaktu menulis agar tangan kiri dapat memanfaatkan setiap ruang yang ada. 

Oklah, rasanya yang ini saja Alyaa nak kongsikan dengan korang semua. Jumpa lagi untuk entry seterusnya yang bertajuk, Fakta Tentang Si Kidal. ^-^

sumber: HERE

Sekian.. 

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Quotes for today #1

Assalamualaikum.

Today, I just want to share picture that show us quotes with meaningful meaning. ^-^





Source: FB#

Thats all from me. Coming with another quotes. Quotes about FRIENDSHIP.

These one about LOVE. ^-^ 

See you soon.. 





Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Tahniah Negeri Sembilan Selaku Juara Piala Malaysia.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Wah, nampaknya perlawanan pada malam tadi sungguh dahsyat ye. Walaupun pada saat2 akhir, masih berjaya menyumbat gol. So, kepada pasukan Negeri Sembilan, TAHNIAH Alyaa ucapkan kerana telah berjaya menjulang gelaran Juara Piala Malaysia bagi tahun 2011.


Tahniah Negeri Sembilan.

Walaupun pada permulaan permainan agak slow, tapi Terengganu berjaya mendahului dengan 1-0. Namun, kata orang, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. ^-^. Pada minit-minit terakhir, pemain-pemain pasukan Negeri Sembilan telah berjaya menyumbat gol ke gawang pihak lawan dan telah melayakkan mereka memenangi perlawanan ni dengan jumlah gol 2-1.

Kepada pasukan Terengganu, Alyaa harap kekalahan kali ini tidak menjadi penghalang untuk pasukan ini lebih maju ke hadapan. Alyaa yakin korang semua ada potensi untuk terus cemerlang di masa hadapan. Buat yang lebih baik pada masa depan. Biasalah tu, adat pertandingan, ada yang menang, ada yang kalah. Takkanlah dua-dua nak menang kan. Hehe.. *alyaa agak kecewa sebab takbuat sorakan kt depan tv tadi macam biasa buat masa Terengganu lawan Selangor dulu. Huhu..*

So, sekali lagi Alyaa ucapkan kepada Pasukan Negeri Sembilan,

Tahniah Kerana Menjadi Juara Piala Malaysia ^-^

Sekian. 

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Saturday, October 29, 2011

Perlawanan Akhir Piala Malaysia Terengganu Vs Negeri Sembilan 29 Oktober 2011

Assalamualaikum semua.

Berjumpa lagi dalam entry hari ini. Oklah, rasanya ramai yang sudah maklum bahawa Terengganu dan Negeri Sembilan telah berjaya melayakkan diri ke Perlawanan Akhir Piala Malaysia. Perlawanan ini akan berlangsung pada malam ni, 29 Oktober 2011bertempat di Stadium Shah Alam tepat jam 8.45 malam.



Nampaknya malam ni merupakan perlawanan yang agak hangat kerana kedua-dua pasukan ni merupakan pasukan yang sama-sama hebat. Adakah kejuaraan kali ini akan berpihak kepada Terengganu? Ataupun kepada Negeri Sembilan? Sama-samalah kita saksikan malam ni di Astro Arena. Hehe.

Eh jap, Alyaa rasa mesti ramai yang dah tahu kes harga tiket yang melonjak naik sampai RM50 tu kan? Erm.. nampaknya ramai yang memberontak. Tapi, nak tak nak benda tu dah pun terjual dan perlawanan tetap akan dilangsungkan. So, no pointlah kalau nak memberontak. Huhu. Memang tak dinafikan kenaikan harga tiket tu terlampau besar, tapi mungkin pihak FAM ada sebab yang tersendiri kerana mereka menaikkan harga yang sebegitu rupa.

Alyaa harap perlawanan malam ni akan berlangsung dengan lancarnyaa. Semoga takdelah peminat atau penyokong yang menimbulkan huru hara dekat stadium nanti. Huhu. Eh, korang rasa kan siapa yang menang malam ni. Terengganu ke Negeri Sembilan? Dan agak-agak korang la, berapa gol yang berjaya disumbat nanti? *soalan cepu emas, hehe.*

Kalau tanya Alyaa pun Alyaa tak tahu nak kata yang mana menang. Sebabnya dua-dua sama kuat dan sama hebat. So, kita tunggu jelah malam ni macam mana k. Apa-apa pun Alyaa akan update dari semasa ke semasa.

Jumpa lagi kawan-kawan semua. ^-^

Sekian.

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

...SAHABAT...

Assalamualaikum semua.

Short entry sebelum masuk tidur. Sorry tak dapat update banyak-banyak lagi. Masih kesibukan. Huhu. ^-^

Hanya sebagai renungan untuk kita semua.. 

/
/
/

ALLAH aturkan antara kita 1 pertemuan...

♥ Dlm 1 pertemuan dgn kehadiran 2 hati = saya & awak,
♥ Dlm 2 hati, Allah berikan 3 rasa = sayang,kasih & cinta...
♥ Dlm 3 rasa itu diselitkan 4 tujuan = berkenalan, berteman, berkawan & bertemU/bErsama...
♥ Dlm 4 tujuan itu,tersembunyi 5 perkataan = teman baik selalu di sisi,
♥ Dlm 5 perkataan itu tersembunyi 6 impian = sayang, kekal, setia, mengerti, menghargai & mengingati.
♥ Dlm 6 impian itu tersimpul 7 huruf iaitu "SAHABAT.." :

Sekian. 

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Thursday, October 27, 2011

Soalan² Bangang Yang Buat Orang Bengang.

Assalamualaikum semua.

Ini last entry Alyaa untuk malam ni. Hari ni takberapa sihat sikit sebab tadi main hujan masa balik dari jumpa kawan2 hari ni. Hehe. Best sangat, tadi pergi pantai. ^-^



1) BILA ORANG NAMPAK KAU BARING TUTUP MATA ;
S : Kau tidur ke?
J : Tak lah , aku tengah training macam mane nak mati. Haha !


2) KAU BAWAK TV YANG ROSAK JUMPA TECHNICIAN UNTUK DIREPAIR ;
S : Ye? Nak repair tv ke?
J : Tak lah , aku bosan! Saje laa aku bawak tv ni jalan².

3) TIME KAU BARU BANGUN TIDO ;
S : Kau dah bangun?
J : Ish tak laa , aku tengah tido sambil jalan laa.

4) KAWAN KAU CALL PHONE UMAH KAU ;
S : Weyh mane kau sekarang?
J : Sini , kat bus stop !

5) ORANG NAMPAK KAU KUAR DARI BILIK MANDI BASAH² SAMBIL PAKAI TOWEL ;
S : Kau baru mandi ke?
J : Mana ade , aku jatuh dalam lubang jamban tadi !

6) PUKUL 7 MALAM , KAU BUKAK PINTU UMAH , BARU BALIK DARI KEJE ;
S : Hai , baru balik keje ke?
J : Tak lahh , baru nak pegi nih !

7) KAU KAT DALAM TOILET , PINTU BERKUNCI , ADA ORANG KETUK PINTU ;
S : Ada orang tak?
J : *suara kiut* Mane ade orang. hantu yang tengah bercakap ni ! =.='

#copy paste from FB#



#google#

Sekian. ^-^

Terima Kasih Daun Keladi. Kalau Sudi, Singgahlah Lagi.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011/2012. ALL RIGHT RESERVED BY ALYAA IBRAHIM